Toch weer Gouden Kalf te koop aangeboden

Te koop aangeboden: een Gouden Kalf, de prestigieuze prijs voor de beste Nederlandse filmmakers van het jaar. Op de veilingsite Catawiki kan tot maandagavond worden geboden op een exemplaar van het beeld, ontworpen door kunstenaar Theo Mackaay.

Het Nederlands Filmfestival is niet te spreken over de doorverkoop. Beeld anp
Het Nederlands Filmfestival is niet te spreken over de doorverkoop.Beeld anp

Het is niet de eerste keer dat niet-filmmakers een Gouden Kalf in hun bezit kunnen krijgen. Eerder dit jaar ging via het Amsterdamse veilinghuis De Eland ook een sculptuur onder de hamer. De prijs van het beeldje op Catawiki staat op het moment van schrijven op 700 euro. Een paar jaar geleden wisselde een Kalf op Catawiki voor 2000 euro van eigenaar.

Het Nederlands Filmfestival is ongelukkig met deze gang van zaken, al is onduidelijk of het exemplaar op Catawiki ook echt is uitgereikt aan een Nederlandse acteur, regisseur of ander crewlid. Er lijkt geen naam in het beeldje gegraveerd te staan, iets wat wel gebeurt als een Kalf wordt uitgereikt op het Gala van de Nederlandse Film.

Cadeautje
Kunstenaar Theo Mackaay, die het beeldje in 1980 bedacht, heeft begin jaren tachtig een groot aantal Kalveren geproduceerd. Enkele hiervan heeft hij weggeven aan vrienden en bekenden. Vooral deze exemplaren willen nog weleens opduiken op veilingen en veilingsites.

Het Nederlands Filmfestival en Mackaay hebben inmiddels afspraken gemaakt dat er geen niet-uitgereikte exemplaren van het Kalf meer in omloop mogen worden gebracht. Er worden overigens ook wel eens Kalveren geweigerd door winnaars. Zo gooide acteur Rijk de Gooyer zijn beeld in 1995 uit het raam van een taxi en schonk Peter Paul Muller zijn Kalf aan een kinderboerderij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden