Update

Toch geen aanpak woekerprijzen tickets

Er komen geen strengere regels voor de doorverkoop van tickets voor bijvoorbeeld concerten en sportwedstrijden. De Eerste Kamer heeft dinsdag een wetsvoorstel verworpen dat de doorverkoop van tickets voor exorbitante bedragen aan banden moest leggen.

Lange rijen voor de deur van Paradiso. Uitverkochte concerten vormen een speelveld voor woekerhandelaren. Beeld anp

De Tweede Kamer ging zeven jaar geleden wel akkoord met het plan van Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Madeleine van Toorenburg (CDA). Zij wilden burgers de mogelijkheid bieden naar de rechter te stappen als de kosten voor een kaartje "onredelijk'' waren. Doorverkoop zou niet worden verboden, maar zou voor maximaal 20 procent meer dan de originele prijs mogen.

Bezwaren
Van veel fracties was al duidelijk hoe ze in de kwestie stonden, waardoor het lot van het wetsvoorstel afhing van de fracties van PvdA en CDA. Een van de bezwaren van de senatoren was de manier waarop met het voorstel woekerprijzen zouden worden aangepakt. Burgers zouden pas na de aanschaf van een ticket bij de rechter hun geld kunnen terugvorderen.

Kleine beurs
Maar, zo redeneert senator Jannette Beuving (PvdA), mensen met een kleine beurs zullen de dure kaartjes überhaupt niet kunnen betalen. En een civielrechtelijke procedure aanspannen is voor hen ook financieel onhaalbaar. Dat er een probleem is met dure doorverkoop constateert ook Beuving, maar de nu bedachte oplossing biedt volgens haar hiervoor geen oplossing.

Uit de hoek van het CDA klonk vergelijkbare kritiek, waardoor de christendemocratische senatoren zich tegen het voorstel van hun eigen partij in de Tweede Kamer keerden. Van Dijk spreekt van een "enorme gemiste kans''. "De ergernis over dure tickets speelt al jaren,'' stelt de SP'er. "Met onze wet zouden notoire tickethandelaren een gevoelige klap krijgen. Het is triest dat de ticketmaffia nu ruim baan krijgt van de Eerste Kamer.''

De Consumentenbond begrijpt dat het wetsvoorstel niet is aangenomen. "Er zaten te veel haken en ogen aan. Het is niet realistisch dat iemand die grof geld heeft betaald voor een ticket, de verkoper via een civiele procedure aansprakelijk moet stellen. Het is natuurlijk wel teleurstellend dat er nog geen oplossing is. Die hebben wij ook niet,'' zegt een woordvoerster.

Op naam
Vorig jaar was er veel ophef over dure kaartjes voor concerten van Adele. Onlangs nog pleitte de KNVB voor aanpak van de doorverkoop van kaarten voor voetbalwedstrijden.

Een aantal popzalen in Amsterdam is zelf ook al aan het experimenteren geslagen in de strijd tegen woekerhandel. Bijvoorbeeld door kaartjes voor concerten zo nu en dan op naam te verkopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden