TMG akkoord met bod Vlaams Mediahuis

Telegraaf Media Groep (TMG) heeft een principe-akkoord bereikt over een overname door het Belgische krantenbedrijf Mediahuis.

David van Unen
Exterieur van het TMG-pand aan de Basisweg in Amsterdam. Beeld anp
Exterieur van het TMG-pand aan de Basisweg in Amsterdam.Beeld anp

Dat maakte het moederbedrijf van De Telegraaf zondagavond bekend.
Daarmee lijkt Mediahuis, dat optrekt met de investeringsmaatschappij van TMG grootaandeelhouder de familie Van Puijenbroek VP Exploitatie, de strijd te hebben gewonnen van John de Mol.

Die verhoogde afgelopen week via zijn investeringsmaatschappij Talpa nog zijn bod op TMG naar 6,35 euro per aandeel. TMG stemt echter in met het bod van Mediahuis/VP Exploitatie, dat zondag met 10 eurocent werd verhoogd naar 6 euro per aandeel.

Bestuur op non-actief
Leo Epskamp en Geert-Jan van der Snoek, bestuursleden van Telegraaf Media Groep (TMG), zijn per direct geschorst door de Raad van Commissarissen (rvc) van het bedrijf.

Diezelfde Raad van Commissarissen heeft het bestuur van TMG tijdelijk op zich genomen. Talpa en het Vlaamse Mediahuis strijden al een tijdje om de overname van TMG. Hoewel het proces nog loopt hebben Van der Snoek en Epskamp zich volgens de commissarissen niet constructief en realistisch genoeg opgesteld in de onderhandelingen met het Mediahuis, die daardoor gevaar zouden lopen.

Daardoor zou geen merger protocol - waarin de eerste afspraken tussen een bieder en over te nemen partij worden vastgelegd - zijn gesloten. Zo zou een situatie kunnen ontstaan waarin het Mediahuis een bod uit zou brengen waarin bescherming voor TMG en de eigen stakeholders niet is meegenomen. Onaanvaardbaar, zo schrijft de rvc in een verklaring. Sindsdien zou een vertrouwensbreuk zijn ontstaan, die uiteindelijk geleid heeft tot deze schorsing.

Eigen identiteit en pand
In het nu gesloten akkoord is vastgelegd dat TMG zijn identiteit en Amsterdamse hoofdkantoor houdt en dat de journalistieke onafhankelijkheid binnen het bedrijf ook op lange termijn overeind blijft. Alle merken, waaronder De Telegraaf, blijven bestaan en er zou geen sprake zijn van omvangrijk banenverlies door de overname.
Het bod van Mediahuis/VP Exploitatie heeft een totale waarde van circa 278 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden