PlusAchtergrond

Tjebbe Beekman exposeert in New York

De schilderijen van Tjebbe Beekman hingen al in talloze Nederlandse musea. Deze herfst heeft hij zijn eerste grote buitenlandse solo, in kunstmekka New York.

Edo Dijksterhuis
Tjebbe Beekman heeft al twintig kunstwerken klaarstaan voor transport naar New York.  Beeld Sonia Mangiapane
Tjebbe Beekman heeft al twintig kunstwerken klaarstaan voor transport naar New York.Beeld Sonia Mangiapane

“Ik heb er ontzettend veel zin in: een nieuw podium en nieuw publiek,” zegt Tjebbe Beekman over zijn aanstaande tentoonstelling. “In New York heerst toch een andere cultuur, er wordt anders gekeken naar schilderkunst. Ik ben benieuwd of er ook andere reacties komen op mijn werk.”

Zeven zonden

Beekman heeft al ruim twintig werken klaarstaan voor transport, maar werkt gewoon door in zijn atelier aan de rand van Amsterdam. “Ik ben nu bezig met een serie die losjes gebaseerd is op de zeven hoofdzonden. Dat leek me wel passend voor de tijdgeest en New York. En met de coronacrisis is dat onderwerp mogelijk nog urgenter geworden.”

Ook voegt Beekman steeds nieuwe panelen toe aan zijn Symbiosisserie, werken waarin hij in verf het gesprek aangaat met kunsthistorische grootheden als Jasper Johns, Max Ernst en Robert Rauschenberg. “Ik vind het lastig deze serie te duiden omdat ik nog midden in het proces zit – dan kan en wil ik het nog niet helemaal begrijpen. Maar het is een soort pleidooi voor behoud van een collectief geheugen. Als we de tijd waarin we leven willen begrijpen, moeten we luisteren naar de geschiedenis. Zonder meteen pamflettistisch te willen zijn, is dit werk ook een protest tegen types als Thierry Baudet, die het liefst de halve beschaving bij het vuilnis zetten.”

Diverse generaties

Beekmans eerste solo in het buitenland is tevens zijn eerste presentatie bij een nieuwe galerie, Grimm. “Onder de 32 kunstenaars die wij vertegenwoordigen zitten diverse generaties schilders, van twintigers tot laat-vijftigers als Daniel Richter en Michael Raedecker,” vertelt galeriehouder Jorg Grimm. “Tjebbe Beekman past daar mooi tussen. Hij heeft echt iets te vertellen over schilderkunst.”

Begin volgend jaar toont Grimm Beekmans nieuwe werk ook in Amsterdam.

Poëzie

Die expositie valt samen met de lancering van zijn eerste grote monografie. Het boek, gemaakt door Irma Boom, beslaat Beekmans carrière van zijn periode aan de Rijksakademie (2003-2004) tot nu en bevat afbeeldingen van werken die zijn verzameld door het Stedelijk, Voorlinden, Kunstmuseum Den Haag en diverse bedrijfscollecties. “Toen ik dat oude werk terugzag, merkte ik hoe mijn blik en werkwijze zich hebben ontwikkeld. Als je het met literatuur vergelijkt, dan schreef ik eerst romans en ben ik steeds meer richting poëzie opgeschoven. Er zijn meer vragen en ik mag meer openlaten van mezelf. Dat is een aangename verandering.”

 
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden