Timmermans 'geniet' van #bornhere-selfies Marokkanen

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken geniet van alle selfies van Marokkaanse Nederlanders die met hun paspoort in de hand op Twitter en in andere (sociale) media verschijnen onder de hashtag #bornhere. Hiermee willen zij een statement maken tegen Geert Wilders.

Redactie
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans poseert voor een selfie. Beeld ANP
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans poseert voor een selfie.Beeld ANP

'Misschien is dit het moment waarop Nederland eindelijk echt went aan het feit dat we ook een 'koppelteken-identiteit' hebben. Dat je een Marokkaanse Nederlander bent, een Limburgse Nederlander, maar dat we allemaal Nederlander zijn', zei hij vandaag na afloop van de ministerraad.

Mijn vader, de expat
Onder de hashtag #bornhere zijn de afgelopen dagen al tientallen selfies van in Nederland geboren mensen van Marokkaanse afkomst verschenen. De acteurs Nasrdin Dchar, Achmed Akkabi en regisseur Abdelkarim El-Fassi van de documentaire 'Mijn vader, de expat' begonnen vorige week met de actie door een foto van zichzelf op Twitter met hun Nederlandse paspoort te plaatsen na uitspraken van Wilders. De PVV-leider veroorzaakte vorige week commotie door tijdens een verkiezingscampagne in Den Haag te zeggen dat dit een stad 'met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' moet worden.

De trend kwam pas echt van de grond toen Wilders nog eens olie op het vuur door tijdens de verkiezingsbijeenkomst van de PVV in Den Haag zijn publiek te laten scanderen minder Marokkanen in Nederland te willen. Wilders vroeg aan het publiek: 'Willen jullie in deze stad, en in Nederland, meer of minder Marokkanen? De PVV'ers riepen terug: 'Minder, minder, minder'. Daarop zei Wilders: 'Dat gaan we regelen.'

Naast Marokkaanse Nederlanders zijn er ook veel anderen die hun sympathie voor de actie hebben geuit. Zij poseren bijvoorbeeld met teksten als 'Ich bin ein Marokkaan'.

Buitengewoon boeiend
Timmermans vindt het buitengewoon boeiend dat er een maatschappelijke discussie op gang is gekomen over de uitlatingen van Wilders. Vorige week zei de minister al dat die uitspraken, die Wilders toen ook al had gedaan, verwerpelijk zijn. Tijdens de verkiezingsavond van de PVV in Den Haag scandeerde de zaal woensdagavond 'minder, minder, minder' toen Wilders het publiek had gevraagd of ze meer of minder Marokkanen willen. Inhoudelijk was dat niet nieuw, maar Timmermans begrijpt dat het 'opjutten van een zaal' voor veel mensen een enorm verschil is.

De PvdA-minister benadrukte opnieuw dat Marokkaanse Nederlanders bij Nederland horen en 'net zo Nederlands zijn als ik en als u'. Als er problemen in de gemeenschap zijn, 'gaan we die samen oplossen'. Mensen die zeggen 'als er maar minder van zijn, zijn de problemen opgelost', stellen zich volgens Timmermans buiten de werkelijkheid.

Enkele buitenlandse collega's hebben hem aangesproken over de kwestie-Wilders. Volgens de minister is dat begrijpelijk, omdat de uitlatingen van Wilders en de reacties daarop de internationale media hebben gehaald. De collega's van Timmermans hadden het over de uitspraken van Wilders, maar ook over het feit dat het kabinet daartegen stelling heeft genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden