Tim Hofman stelt met docu kinderpardon aan de kaak

Het kinderpardon werkt voor geen meter, vindt BNNVara-presentator Tim Hofman (30). Hij maakte er een documentaire over onder de vlag van #BOOS en is een burgerinitiatief gestart. 'We leven toch niet in een bananenrepubliek?'

Hofmans plannen zijn ambitieus: hij wil dat er zo snel mogelijk iets gedaan wordt aan het kinderpardon, en dat de vierhonderd kinderen die op de lijst staan om uitgezet te worden, tóch hier mogen blijven.

Waarom dat moet, laat hij zien in de documentaire Terug Naar Je Eige Land. En nee, dat is geen typefout. De film is gemaakt onder de vlag van #BOOS, het onlineprogramma waarin hij jongeren helpt met allerlei vormen van onrecht dat ze is aangedaan. Dat gaat van een scholier die niet meer wil gymmen in doorschijnende shirts, tot een groepje huurders dat eist dat hun huisbaas iets doet aan hun krakkemikkige huis (een aflevering die Hofman met een gebroken kaak moest bekopen). #BOOS is een hit onder jongeren en heeft een typerende montagestijl en taalgebruik - vandaar die titel, en de fijnzinnige begintekst 'hey klootzakke'.

Hulpvragen
Jongeren benaderen de redactie regelmatig met hulpvragen. Zo ook een aantal uitgeprocedeerde kinderen die in aanmerking zouden moeten komen voor het kinderpardon, maar desondanks toch het land uitgezet dreigden te worden. Hofman: "We waren al aan het draaien toen in de zomer de Armeense tieners Lili en Howick volop in het nieuws kwamen. We hebben daarom extra vaart achter de film gezet. Hopelijk kunnen wij nu nog een klap op dit dossier geven, zodat we iets kunnen oplossen."

In Terug Naar Je Eige Land spreekt Hofman vijf van de vierhonderd kinderen in kwestie. De bijna-negenjarige Nemr maakt veel indruk: een onwaarschijnlijk intelligente jongen (grootste droom: vlogger worden) die al acht AZC's vanbinnen heeft gezien en niet begrijpt waarom hij mogelijk naar Irak moet verkassen. In de film gaat hij verhaal halen in Den Haag. "Ik wil weten waarom ik hier niet mag blijven. Van wie? Van de baas van Nederland!"

Hofman: "Dat is zó'n pientere vent. Nemr kan heel goed uitleggen hoe bizar het is dat hij misschien weg moet. Al moet je ook uitkijken dat je geen talkshowpardon krijgt, zoals Arjen Lubach het noemde; dat alleen de kinderen die goed Nederlands spreken of in de media komen hier mogen blijven. De essentiële vragen zijn: ben je hier geworteld, ben je hier geboren, en woon je hier langer dan vijf jaar."

Om die reden speelt ook het gezin Andropova een rol in de film, dat deze zomer gedwongen van Culemborg naar Oekraïne vertrok. "De oudste zoon, Maksim, heeft hier vijftien jaar gewoond en zit nu ineens in Kiev. Hij heeft een autismespectrumstoornis en snapt er helemaal niks van. Ik wilde ook laten zien wat de uitzetting met zo'n kind doet."

Fouten
#BOOS kan nog zo'n lollige stijl hebben en Hofman hangt dan misschien regelmatig de jolige presentator uit: het onderwerp doet hem veel. "Ik ziet er wel diep in, ja. Waar ik me over opwind is dat we het over een dossier hebben waarin niet één schuldige aan te wijzen valt. Misschien hebben ouders fouten gemaakt, misschien de linkse of de rechtse politiek - uiteindelijk zijn de kinderen steeds de dupe. En dat kán gewoon niet. Wat is een beschaving waard als je niet normaal met kinderen kan omgaan? We leven toch niet in een bananenrepubliek?"

Omdat in het programma altijd wordt gezocht naar een concrete oplossing is er een petitie opgezet en voert #BOOS komende tijd campagne middels abriposters en reclamefilmpjes. Zodra de veertigduizend handtekeningen binnen zijn gaat Hofman de Tweede Kamer fijntjes duidelijk maken waarom er iets structureel mankeert aan het kinderpardon, en de vierhonderd kinderen nergens heen hoeven. "Want ze zíjn al in hun eigen land."

Terug Naar Je Eige Land (BNNVARA) is nu te zien op Youtube, en 8 november om 22.25 uur op NPO3.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden