Tijn (6) van nagellakactie Serious Request overleden

Tijn Kolsteren, het zesjarig jongetje dat vorig jaar landelijke bekendheid verkreeg door zijn bijdrage aan 3FM's Serious Request, is in de nacht van donderdag op vrijdag overleden.

Het Parool/ANP
Tijn tussen 3FM-djs Frank van der Lende en Domien Verschuuren in. Beeld anp
Tijn tussen 3FM-djs Frank van der Lende en Domien Verschuuren in.Beeld anp

De nagellakactie Lak door Tijn heeft in totaal 1.121.195 miljoen euro opgeleverd. De inzameling eindigde vrijdag formeel om 12.00 uur, maar volgens een woordvoerster gaat de actie door totdat het laatste potje nagellak is verkocht.

Dat geld gaat naar Stichting Semmy, dat er een apparaat van wil kopen om tot nu toe ongeneeslijk zieke kinderen met hersenstamkanker te behandelen. Met deze 'robot' komen de medicijnen beter op de juiste plek. De benodigde één miljoen euro voor het apparaat was donderdagmiddag binnen. De inzameling loopt vrijdag om 12.00 uur af.

De doodzieke Tijn meldde zich in december met zijn vader bij het Glazen Huis in Breda om geld op te halen met zijn nagellakactie. Hij stal binnen de kortste keren ieders harten en vrijwel heel (bekend) Nederland liep rond met gelakte nagels. Zijn actie alleen al leverde 2,5 miljoen euro op voor Serious Request.

Daarna gingen Wendy van Dijk en Youp van 't Hek verder met de nagellakactie Lak door Tijn.

Het jongetje had hersenstamkanker, een zeldzame ziekte die jaarlijks in Nederland vijftien tot twintig kinderen treft.

'Dappere Tijn'
Bij 3FM gaan de gedachten uit naar de familie van Tijn. "De dappere Tijn is vannacht overleden. Wij wensen de familie en vrienden heel veel sterkte toe'', aldus dj Domien Verschuuren.

Zijn collega-dj Frank van der Lende, die afgelopen editie ook in het Glazen Huis zat, schrijft op Twitter: "Tijn! Godver. Wat een kerel. Wat een kracht. Wat een strijd! Ik mis je nu al.''

Ook de radiozender reageert: "Tijn is een voorbeeld voor ons allemaal. Zijn verhaal heeft ons als zender diep in het hart geraakt, toen, vandaag, voor altijd.''

'Samen verschil'
Volgens 3FM inspireerde hij "met zijn ongekende en vertederende enthousiasme, onschuld en onzelfzuchtigheid'' miljoenen mensen om in actie te komen en samen een verschil te maken.

"Hij zette Nederland in beweging en bracht letterlijk het hele land bij elkaar. Met zijn nagellak-actie gaf hij duizenden kinderen een toekomst, terwijl zijn eigen toekomst zo onzeker was.'' De zender past vrijdag de hele dag z'n muziek aan op het overlijden van Tijn.

"Verward, verslagen. Juist op deze laatste actiedag van 'LAK. door Tijn' overlijdt lieve Tijn. Het jongetje dat bijna alle Nederlanders heeft geraakt met zijn openheid en intense goedheid'', schrijft stichting Semmy op haar website.

Stichting Semmy
"We voelen het verdriet van alle dierbaren van Tijn en zullen altijd ontroerd blijven door de daden van deze dappere held. Wij, en alle mensen aangesloten bij Stichting Semmy zullen Tijn nooit vergeten! We blijven strijden.''

Ook premier Rutte reageerde vrijdagochtend en noemde het overlijden van Tijn "droevig nieuws". "Heel Nederland kan trots zijn op een jongen zoals hij. Dag lieve, dappere Tijn", tweede hij.

En Paul Depla, burgemeester van Breda, waar vorig jaar het Glazen Huis stond, zegt: "De burgemeester van Serious Request Breda overleden. Breda leeft mee met ouders, broertje en familie van held Tijn.''

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden