PlusVoorbeschouwing

Tijdens het derde Mahler Festival kan niemand om Mahler heen

Al lang en breed uitverkocht binnen in het Concertgebouw, maar voor 650 mensen is er begin mei nog een kans om concerten van het Mahler Festival 2020 mee te maken. Op het Museumplein komt een 8 meter hoog en 35 meter lang Mahlerpaviljoen, met scherm voor livestreams uit de Grote Zaal.

Erik Voermans
Portret van Gustav Mahler, gemaakt rond 1900. Beeld Getty Images
Portret van Gustav Mahler, gemaakt rond 1900.Beeld Getty Images

Wie ook daar achter net vist, kan op de buitenwand van het paviljoen in elk geval de beelden zien. Die worden met tien camera’s in de Grote Zaal geregistreerd. In de tent zijn er tijdens het festival ook nog inleidende ‘Mahler Talks’, films over de componist, vijf gratis lunchconcerten en een Mahlersymposium over de liedteksten. Voorafgaand aan elk concert wordt een documentaire met ‘achtergrond en context’ vertoond, die ook in en buiten het paviljoen is te zien.

Naast het Mahlerpaviljoen komt verder een Mahlerfestivalcafé.

Het Mahler Festival is nu al een succes. De 1200 beschikbare passe-partouts à 1575 euro, die toegang bieden tot alle concerten, waren al in november 2018 uitverkocht, drie dagen na de bekendmaking van het festival. De kopers kwamen niet alleen uit Nederland, België en Duitsland, maar ook uit Amerika, Canada, Australië, Japan, Taiwan en Hongkong.

Het festival duurt van 8 tot en met 17 mei. Op tien achtereenvolgende avonden spelen het Concertgebouworkest (onder Myung-Whun Chung), de New York Philharmonic (Jaap van Zweden), de Berliner Philharmoniker (Kirill Petrenko), de Wiener Philharmoniker (Daniel Barenboim), het Gustav Mahler Jugend Orchester (Daniel Harding) en het Boedapest Festival Orkest (Iván Fischer) alle negen symfonieën van Mahler, plus Das Lied von der Erde en het Adagio uit de onvoltooide Tiende.

Mengelberg

Het is de derde keer dat in het Concertgebouw een festival rond alle symfonieën van Mahler wordt georganiseerd. De eerste keer was in 1920, toen de toenmalige chef-dirigent Willem Mengelberg zijn 25-jarig directiejubileum vierde. Hij dirigeerde bij die gelegenheid zelf alle symfonieën. De tweede keer was in 1995. De losse kaartjes kostten destijds 200 gulden per concert. Ook toen stond op het Museumplein een paviljoen, oneerbiedig de ‘Mahlertent’ genoemd.

In 1995 ontbrak de New York Philharmonic in de line-up. In mei krijgt het orkest juist een prominente plek. Onder leiding van hun huidige chef Jaap van Zweden openen ze het festival met de symfonieën Een en Twee.

De registratie van de symfonieën Een en Drie komt semi-live op televisie. Ook is er in Podium Witteman en De Tiende van Tijl veel tv-aandacht voor het festival. NPO Radio 4 besteedt dagelijks aandacht aan Mahler.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden