Tientallen meldingen over grensoverschrijdend gedrag van Ali B, Jeroen Rietbergen en Marco Borsato

Miljoenen mensen keken de aflevering van Boos over The Voice of Holland. Verschillende vrouwen doen hun verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het RTL-programma. Daarin gaat het onder meer over bandleider Jeroen Rietbergen en de coaches Marco Borsato en Ali B.

Simone van Zwienen

Een van de aangiftes tegen rapper en coach Ali B is vanwege verkrachting. Het meisje dat aangifte deed heeft daar jaren mee gewacht. Ze heeft voor de opname van Boos al met de politie gesproken en aangifte gedaan.

Een ander meisje kreeg een rondleiding van Ali B door zijn studio in Almere, ook nadat haar deelname al was afgelopen. Ineens begon hij haar te zoenen. Zij vond hem zo machtig dat ze verstijfde en alles over zich heen liet komen. Ze hebben seks gehad. Daarna kleedde zij zich aan en ging hij aan een bureau zitten, keek haar liveshow terug en gaf commentaar. Hij zei: “Als je volgend jaar weer meedoet, moet je het me even laten weten. Dan kom je in mijn team en dan kom je heel ver.”

Screenshot uit Boos. Beeld
Screenshot uit Boos.

Ze heeft hem gevraagd: “Heb je dit vaker gedaan, met andere meisjes?” Ali zou gereageerd hebben: “Ja ja, dit doe ik wel vaker.” “Niemand gelooft jou,” antwoordde Ali op de vraag of hij niet bang was dat het naar buiten zou komen. Dit speelde acht jaar geleden.

Een vrouw van 20 jaar was bij een schrijverskamp, in 2018, en kwam ook naar de studio. Ze vertelde tegen haar zin in te zijn gezoend door Ali B, daarna zou hij zijn hand in haar broek hebben gedaan. Volgens haar bood hij haar, toen ze weg wilde, geld om te blijven.

Een andere vrouw vertelde met Ali B naar een feestje te zijn gegaan. “Ik dacht: we gaan gezellig een drankje doen, maar het bleek dat hij seks wilde. Hij pakte een condoom. Ik wilde niet, had een been in het gips. Hij was te oud, hij had kinderen. Hij zei: ‘Het is zo voorbij, kom op schatje.’ Toen hij klaar was belde hij een taxi.”

null Beeld

Dickpics

Zanger Marco Borsato had het volgens Boos voorzien op jonge meisjes. “Drie jonge vrouwen vertellen ons dat Marco hen overwegend in werksferen ongevraagd en langdurig betast heeft op de billen. Een van hen is medewerker van The Voice,” aldus Hofman. Ook melden zich drie kandidaten van The Voice Kids. Een kandidate van 14 jaar vertelt dat Borsato haar op de billen betastte. Toen ze wegliep zocht hij haar opnieuw op. Haar ouders bevestigen dit verhaal. Dit gebeurde tijdens de barbecue van The Voice Kids.

Er kwamen negentien meldingen binnen bij de redactie van Boos over Jeroen Rietbergen, de man van Linda de Mol. Die komen van kandidaten, medewerkers en ex-medewerkers van The Voice. Allemaal jong en vrouw. Rietbergen stuurde onder meer ongevraagd dickpics. De programmaleiding deed het af als een grapje.

John de Mol liet naar eigen zeggen zijn zwager in 2019 alle hoeken van de kamer zien. “Ik moest me inhouden om hem niet op zijn bek te slaan.”

Veiligheid waarborgen

Het programma is een half uur na plaatsing op YouTube meer dan 30.000 keer bekeken. Mensen kunnen geen reacties plaatsen bij de video. “Dit om de veiligheid van de mensen die bij ons hun verhaal vertellen te kunnen waarborgen,” aldus de makers.

Maandenlang hebben Boos-maker Tim Hofman en zijn team gewerkt aan de aflevering die om 16.00 uur online is gekomen. “We hebben hier ontzettend lang en zorgvuldig aan gewerkt,” zei Hofman eerder. Naar aanleiding van de Boos-aflevering werd er in opdracht van producent ITV en RTL een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de beschuldigen.

Screenshot uit Boos. Beeld
Screenshot uit Boos.

‘Seksuele aard’

Bandleider Jeroen Rietbergen erkende de aantijgingen aan zijn adres en stapte op. Hij gaf toe dat hij in het verleden relaties van ‘seksuele aard’ met vrouwen heeft gehad die betrokken waren bij het programma. “Vrouwen voelden zich door hem geïntimideerd,” zegt Hofman over hem in de aflevering. Hij zou een machtspositie hebben. Linda de Mol maakte maandag bekend haar relatie met Jeroen Rietbergen te hebben verbroken.

Tegen The Voice-coach Ali B liggen twee aangiftes bij het Openbaar Ministerie. RTL besloot na de eerste aangifte de samenwerking met de rapper stop te zetten zolang het onderzoek loopt.

Anonieme regisseur

In de aflevering wordt ook een regisseur genoemd die zich schuldig zou hebben gemaakt aan seksueel overschrijdend gedrag. Zijn naam is niet bekendgemaakt omdat hij geen publiek persoon is, zo laat een woordvoerder van BNNVara weten aan NU.nl.

Aan de redactie van Boos verklaart hij: ‘Beste medewerkers van “team Boos”, Wat een verschrikkelijk bericht. Ik kan jullie oprecht vertellen dat ik nooit door een kandidaat ben benaderd met een dergelijk verhaal. Als een kandidaat met een dergelijk verhaal of ander probleem bij mij zou hebben aangeklopt, dan had ik ze meteen verwezen naar de begeleiders van de kandidaten van de show, die speciaal toezien op het welzijn van onze kandidaten. Als regisseur hoor ik me daar zo min mogelijk mee te bemoeien. Het spijt me dat ik jullie niet verder kan helpen. Ik wil jullie vragen mijn privacy te respecteren en mijn naam niet te noemen in jullie berichtgeving.’

Later reageert zijn woordvoerder: ‘De heer ... is zeer geschokt door de recente berichtgeving rondom het programma The Voice of Holland en in het bijzonder door uw brief van 18 januari jl., waarin u hem beschuldigt van ongeoorloofd gedrag jegens (ex-)kandidaten en medewerkers van het programma. De heer ... herkent zich niet in uw aantijgingen en ontkent deze ten stelligste.’

OM: slachtoffers The Voice moeten zich bij politie melden

Mensen die mogelijk slachtoffer zijn geworden van zedenmisdrijven rond het tv-programma The Voice of Holland moeten zich bij de politie melden, niet bij een onderzoeksbureau dat door de producent is ingeschakeld. Ook kunnen zij aangifte doen. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Het OM en de politie hebben een gesprek gehad met het advocatenkantoor Van Doorne dat in opdracht van ITV Studios onderzoek doet naar de vermeende misstanden. ‘Eerdere gesprekken met anderen dan de politie kunnen negatieve effecten hebben op de betrouwbaarheid van verklaringen die bij de politie worden afgelegd. Dat kan schadelijk zijn voor een eventueel strafrechtelijk onderzoek,’ aldus het OM.

Ook mensen die mogelijk getuige zijn geweest van strafbare feiten worden door het OM verzocht zich bij de politie te melden. Politie en justitie zeggen de berichtgeving rond The Voice te hebben gevolgd. ‘Er zou sprake zijn van allerlei soorten van ongepast gedrag, waaronder mogelijk ook strafbare feiten,’ aldus het OM. ‘Dit zijn verontrustende berichten.’

Uitgangspunt van politie en OM is dat slachtoffers in zedenzaken zelf bepalen of zij aangifte doen, aldus het OM donderdag. ‘Het is belangrijk dat een slachtoffer niet tegen zijn zin in in een strafrechtelijke procedure terechtkomt.’

Sinds de ophef rond The Voice is ontstaan, hebben drie mogelijke slachtoffers aangifte gedaan; twee tegen coach Ali B en één tegen de inmiddels opgestapte bandleider Jeroen Rietbergen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden