Thomas Acda.

PlusGallery Viewer

Thomas Acda: ‘Meer hartelijkheid mag best in galeries’

Thomas Acda.Beeld Oscar van Gelderen

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Acteur Thomas Acda overlegt zelden met zijn vrouw. Aankopen kunnen altijd nog naar de studio, beneden.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst is voor mij altijd een uiting, en dat kan in de vorm van podiumkunst, verhalen vertellen – wat ik zelf doe – of door me te laten verrassen door het werk van anderen. Dat mag dan in elke vorm zijn, alhoewel objecttheater mij nooit heeft bewogen (dit is een hele Reviaanse zin). Wel de schilderkunst.”

Kreeg u kunst van huis uit mee?

“Muziek, film, en theater/cabaret kreeg ik van huis mee. We gingen soms naar musea, en naar kerken. Mijn vader haalde vaak grappen uit. Dan zei hij: ‘Thomas, neem dat bankje even mee.’ Dan liep ik het Kröller-Müller Museum uit met een bankje onder mijn arm.”

Waar haalt u uw informatie over de kunstwereld vandaan?

“Kranten, televisie, online, vrienden, tips en musea die ik bezoek in de steden waar ik regelmatig ben, zoals New York en Los Angeles. In Nederland maak ik er een tripje van met vrouw en kind, dan blijven we ook slapen op de plek waar een expositie is, bijvoorbeeld David Lynch: Some­one is in my House, in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.”

Waar bekijkt u het liefst kunst?

“Ik heb een voorkeur voor het museum, want dan heb ik de perceptie van de samensteller erbij. Alhoewel ik de opstelling van Rem Koolhaas in het Stedelijk Museum een puinhoop vond, maar dat kan ook aan mij liggen. Bij galeries hangt vaak zo’n ziekenhuisstemming: dat je het gevoel hebt dat je niets mag zeggen, alsof je bij iemand aan het bed zit die op sterven ligt. Niet dat er nou overal dansmuziek aan hoeft te staan, maar wat meer hartelijkheid mag best.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Liefst uniek, maar meestal in oplage. Ik schat: vijf keer per jaar.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Galerie en online. Ik zoek op internet op de kunstenaar, en beland dan via een link op de plek waar ik online kan kopen.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Nee, ik overleg zelden met mijn partner. Als het in de woonkamer hangt moet je het allebei natuurlijk wel mooi vinden, en anders hang ik het beneden, in de studio.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Ik ga meestal naar Grimm, de galerie waar Michael Raedecker exposeert. Dat is een vriend van mijn zwager, Frans van Erkel, een schilder/filmmaker, en dus van mij. We kennen elkaar allemaal van vroeger, uit Purmerend.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Basquiat! Het echte, unieke werk: één Basquiat is genoeg, ik ben een bescheiden mens. Of anders tekeningen van Leonardo Da Vinci of één Willem De Kooning. Doe maar dat schilderij in het MOMA, van een vrouw, met veel roze.”

Wat is je favoriete kunstenaar?

“Michael Raedecker betekent voor mij rust, ruimte en engelengeduld. En vaak heb ik het gevoel van rond mijn lievelingstijdstip: de schemer. Micky Hoogendijk vind ik een fantastische fotografe. Een van de Dreams is mijn lievelingskunst. Zo mooi, zo dramatisch en filmisch— en nu houd ik op, want ik ben aan het sparen. Lara Verheijden. Ik volg haar op Instagram. Ze is buitencategorie. Het is dapper, geil, stomp, rauw, en vaak bijzonder geestig. Ze is zo alle kanten op, dat dat waarschijnlijk haar stijl is. Ik ben niets anders dan een geraakte toeschouwer.”

Lara Verheijden: EMILIE, 2018. Beeld Lara Verheijden
Lara Verheijden: EMILIE, 2018.Beeld Lara Verheijden

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? galleryviewer.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden