PlusInterview

This is us op z’n Nederlands: ‘Deze serie durft voor emotie te gaan’

Dit zijn wij is de nieuwe dramaserie die regisseur Mark de Cloe maakte voor KRO-NCRV. Hij werd geraakt door het Amerikaanse origineel en maakte de Nederlandse variant. ‘Deze serie durft te bloeien.’

Esmée van Kampen (Katja) en Kay Greidanus (Kasper).Beeld Tom Cornelissen/KRO-NCRV

Mark de Cloe (50) wist het meteen, nadat hij een paar afleveringen van de Amerikaanse dramaserie This is us had gezien. Dit wilde hij ook maken. “Ik was gewoon ontroerd,” zegt de regisseur. “Het leek een soort therapie. Ik werd als kijker meegenomen in de conflictstudies van de karakters. Het was zo bijzonder, het liet me niet los.”

Producent Kaja Wolffers, van KRO-NCRV, deelde het enthousiasme en samen gingen ze aan de slag met een Nederlandse variant. Dit moest op de Nederlandse televisie getoond worden.

Thanksgiving werd Sinterklaas, de Super Bowl een belangrijke wedstrijd van het Nederlands elftal en voor de grote Amerikaanse wagens kozen ze West-Europese varianten. Ook aan de verhaallijnen werd gesleuteld. In de Amerikaanse serie werden andere maatschappelijke problemen behandeld. Maar in de basis liet De Cloe het verhaal in de nieuwe Nederlandse dramaserie Dit zijn wij staan. Hij kreeg de ruimte voor zestien afleveringen.

Onverwachte wending

In de nieuwste Nederlandse dramaserie worden vier mensen gevolgd. Edgar, Johan, Katja en Kasper worden in de eerste aflevering 35 jaar oud. Alle vier worstelen ze met een thema dat centraal staat in hun leven. Johan wordt vader, de geadopteerde Edgar vindt zijn biologische vader, Kasper wil een andere carrière en Katja neemt maatregelen tegen haar overgewicht.

De scènes volgen elkaar in hoog tempo op waardoor De Cloe probeert de kijker van de ene emotie in de andere te laten vallen. Er gebeurt veel in korte tijd, soms zelfs zo veel dat het lijkt alsof er een hele serie in één aflevering zit. Er worden hechte vriendschappen gesmeed, de gevonden adoptievader blijkt ernstig ziek te zijn en de acteur Kasper neemt ontslag. En dit is dus aflevering één.

De Cloe, die in deze serie weer werkte met acteurs Fockeline Ouwerkerk en Vincent van der Valk, wil steeds verrassen. “Het sterkste van de serie is dat je steeds met iemand meegaat, waarna je je een oordeel vormt over de situatie. Daarna draait dat oordeel weer helemaal om. De kijker heeft dan zoiets van: fuck, waarom zag ik dat niet? De Amerikanen hebben dat geniaal gedaan.”

Dit zijn wij heeft de eigenschappen van een goede serie, vindt De Cloe. “Een getrainde serie­kijker gaat al op zoek naar de onverwachte wending. Hen verrassen is dus heel moeilijk. Maar ik denk dat dat bij deze serie is gelukt.”

Mark de Cloe. Regisseur en scenarioschrijver (50). Hij maakte onder meer Het leven uit een dag, Mannenharten en de jeugdfilm Rabarber. Beeld ANP Kippa

Zonder te veel te willen verraden, verklapt de regisseur, die ook verantwoordelijk was voor de films Mannenharten en Rabarber, dat in het vervolg van de serie gespeeld wordt met de tijd. De hoofdrolspelers blijven niet 35 jaar oud, de kijker krijgt vaak aha-erlebnissen door onverwachte wendingen in het heden en ver­leden.

De serie is gebouwd op verrassingseffecten en liefde. Zoals De Cloe het liefst doet: een serie maken over mensen. “Dit hoort echt bij mij. Het gaat over de gevoelens van mensen, die hebben goede en slechte kanten. Ik ben geen man van horror. Het gaat bij mij om het hart van de mensen. Er zitten ook geen nare personages in Dit zijn wij. Dat heeft een goede serie niet per se nodig.”

Minimaal

“Deze serie durft te bloeien,” zegt De Cloe. “Mensen vinden de dood vaak te heftig. Ze willen dat niet zien. Hier sterven in de eerste aflevering al twee mensen. In Nederlandse films en series is het vaak zuinig, alles is heel minimaal. Deze serie durft voor emotie te gaan.”

Bij het tonen van de eerste afleveringen raakten volgens De Cloe zelfs de acteurs geëmotioneerd. Nu is het voor de regisseur afwachten hoe het Nederlandse publiek naar de serie kijkt. In de Verenigde Staten draait inmiddels het vierde seizoen op volle toeren. “Ik hoop dat ik in Nederland ook een vervolg mag maken, want dit moet iedereen in Nederland zien.”

Dit zijn wij, donderdag, 20.35 uur, NPO1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden