This Art Fair rijdt rond met truck om kunst te verkopen

Dit weekend rijdt de This Art Truck rond in Amsterdam. In de vracht­wagen zijn kunstwerken te zien en te koop van vijftien kunstenaars die mee zouden doen aan de geannuleerde kunstbeurs This Art Fair in mei.

Het Parool
Directeur Mette Samkalden en artistiek leider Rob Thijssen. Beeld Matthijs Immink
Directeur Mette Samkalden en artistiek leider Rob Thijssen.Beeld Matthijs Immink

De tentoonstelling is te zien in de 8,5 meter lange achterbak van een vrachtwagen, die op zaterdag van Noord naar Sloterdijk en op zondag van Noord naar Zuid rijdt tussen 11.00 en 17.00 uur. Er wordt gestopt bij onder andere de Kromhouthal, op de NDSM-werf en in de Houthaven. Een tweede vrachtwagen rijdt door Rotterdam en Den Haag.

Er zijn kunstwerken te zien variërend van sculpturen tot fotografie, schilderijen en borduurwerk met prijzen die beginnen bij 120 euro voor kleinere werken. In Amsterdam ligt de focus op fotografie, schilderijen en sculpturen. Zo is het eclectische werk van John Padrino te zien, dat uiteenloopt van collages tot tekeningen en keramiek met verwijzingen naar de digitale beeldcultuur. Patricia ­Paludanus toont haar geometrische tekeningen met intense kleuren. Henk Schut etaleert een deel van een partituur, een fragment uit een compositie van een nog te bouwen ­geluidsinstallatie.

Platform

“We bieden een platform aan voor jonge, net afgestudeerde kunstenaars, tot kunstenaars die al langer aan de weg timmeren en veel ervaring hebben,” zegt Mette Samkalden, ­directeur van This Art Fair. Het evenement wordt georganiseerd door Stichting Art in Redlight, de organisatie achter This Art Fair, in samenwerking met kunsttransporteur Hizkia van Kralingen.

Het is de eerste in een reeks alternatieve activiteiten van het team achter de jaarlijks terugkerende Amsterdamse kunstbeurs, waar normaal ­gesproken ruim 150 kunstenaars aan meedoen en gemiddeld 9000 mensen op afkomen. “Het was vrij snel duidelijk dat we in mei geen tentoonstelling konden organiseren. We hebben gekeken naar alternatieven na de zomer, maar in september gaat iedereen geannuleerde evenementen inhalen en we willen niet concurreren met andere organisaties en kunstenaars; dat past niet bij ons. We gunnen iedereen zijn moment.”

Verplaatsing

De afgelopen vijf jaar was This Art Fair in de Beurs van Berlage, maar in mei 2021 verplaatst de beurs zich naar de Kromhouthal in Noord.

In de vrachtwagen worden niet meer dan twee bezoekers tegelijk toegelaten en er wordt gevraagd om afstand te houden in de wachtrij. Om de toestroom beperkt te ­houden, is de route op te vragen via info@thisartfair.com en zal die pas een uur voor vertrek van de vrachtwagen verschijnen op de Instagrampagina van This Art Fair.

Mette Samkalden. De directeur gaat met This Art Fair in mei 2021 naar de Kromhouthal in Noord. Beeld Phelim Hoey
Mette Samkalden. De directeur gaat met This Art Fair in mei 2021 naar de Kromhouthal in Noord.Beeld Phelim Hoey
 

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden