PlusGallery viewer

Therapeut Milan Josepa: ‘Ed van der Elsken is een inspiratiebron’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? De keuze van Milan Josepa (psychomotorisch therapeut, 29 jaar). ‘Ik voel me thuis bij Foam.’

Manuela Klerkx en Oscar Van Gelderen
Ed van der Elsken - Katmandu, Nepal (1966), Annet Gelink Gallery
 Beeld Gallery Viewer
Ed van der Elsken - Katmandu, Nepal (1966), Annet Gelink GalleryBeeld Gallery Viewer

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst is voor mij een heel breed begrip. Het is een uitstapje buiten de realiteit: dat je even uit je hoofd bent en bij je gevoel komt, dat je vanuit je lichaam, vanuit je hart, naar kunst kijkt.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Het korte antwoord is: ja. Mijn moeder nam me altijd mee naar musea. We gingen ook vaak naar theatervoorstellingen en met kerst naar het Nationale Ballet. Mijn moeder is docent geschiedenis en was altijd een bijzondere verschijning, door haar asymmetrische kapsel en de opvallende en kleurrijke designkleding die ze droeg. Ze heeft mijn fijngevoeligheid voor mooie dingen – kunst, kleding, design – zeker beïnvloed. Van mijn vader heb ik geleerd om mezelf te zijn, maar hij leerde me ook de waarden van kunst.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Met name online, dat is het snelst. Instagram gebruik ik vooral om kunstenaars en muzikanten te volgen. Ik lees ook Foam Magazine en i-D, en ben geabonneerd op de nieuwsbrieven van Magnum, Aperture en Loose Joints, kortom: op alles wat ik interessant vind. Ik ben altijd aan het zoeken op internet, naar fotografen van kleur, en vooral naar vrouwelijke kunstenaars.”

Lisandro Suriel - Sangoma (2018), Chrysalid Gallery Beeld Gallery Viewer
Lisandro Suriel - Sangoma (2018), Chrysalid GalleryBeeld Gallery Viewer

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“In een museum. Ik heb een voorkeur voor plekken waar alles klopt qua vibe en energie: hoe de kunst hangt, hoe je wordt aangespro­ken, het kopje koffie. In een galerie is het toch meer gericht op het verkopen van werk.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik koop best vaak, drie of vier keer per jaar. Als ik een werk heb gezien dat ik graag wil kopen, neem ik soms extra diensten of cliënten aan. Het voelt dan extra bijzonder om het kunstwerk op deze manier bij elkaar te sparen, en als een welverdiende en bewuste nieuwe aankoop.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Liefst fysiek. Vooralsnog bij Foam Editions en via print sales bij Magnum. Ik ben fan van fund­raisers, dan koop ik foto’s en weet ik dat ik gelijk een goed doel steun.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Op dit moment heb ik geen partner. Ik ben begonnen met verzamelen na een lange relatie. Ik hoop dat een nieuwe partner mijn verhaal begrijpt; ik hoef geen goedkeuring, maar ik hoop wel dat die ander door mijn ogen kan kijken, en mij – mijn verhaal – begrijpt.”

Sanlé Sory - SS008 (1978), Galerie Wouter van Leeuwen

 Beeld Gallery Viewer
Sanlé Sory - SS008 (1978), Galerie Wouter van LeeuwenBeeld Gallery Viewer

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Ik voel me thuis bij Foam, je kunt er werk zien en gelijk kopen. Op zolder zit Foam Editions. Het leuke is dat het aanbod heel breed is: van mijn favoriet, William Klein, die 92 jaar oud is, tot heel jonge kunstenaars.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Dan zou ik kiezen voor een werk van Jheronimus Bosch, Picasso, Goya of Basquiat – een meesterwerk van een van deze klassiekers. Of nog beter: een werk van Toyin Ojih Odutola, een hedendaagse legende.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Ik herken mezelf in Lisandro Suriels zoektocht naar zijn roots. Net als bij hem liggen mijn wortels deels in het Caribisch gebied. Als ik het werk van Sanlé Sory bekijk, word ik intens blij! De beelden zijn speels, energiek en puur. Ik ben ook bewonderaar van Ed van der Elsken – echt Nederlandse trots. Met name zijn kleurenfotografie spreekt mij erg aan. Hij is een grote inspiratiebron voor mij.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com.

Milan Josepa
 Beeld
Milan Josepa

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden