Update

Theatervrienden eren John Kraaijkamp

Enkele honderden familieleden, vrienden en collega's hebben vandaag tijdens een afscheidsbijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam komiek en acteur John Kraaijkamp herdacht. Zijn kist stond midden op het podium.

ANP/Redactie
Het lichaam van John Kraaijkamp sr. op het podium van het DeLaMar Theater voor het afscheid van de vrienden en familie. Kraaijkamp stierf afgelopen zondag op 86-jarige leeftijd. De crematie vindt aanstaande zaterdag plaats in besloten kring. © anp Beeld
Het lichaam van John Kraaijkamp sr. op het podium van het DeLaMar Theater voor het afscheid van de vrienden en familie. Kraaijkamp stierf afgelopen zondag op 86-jarige leeftijd. De crematie vindt aanstaande zaterdag plaats in besloten kring. © anp

Zoon Johnny Kraaijkamp hield als eerste een toespraak, gevolgd door collega's uit de theaterwereld. Karin Bloemen verzorgde een optreden. Talrijke BN'ers waren bij het afscheid, onder wie André van Duin, Ron Brandsteder, Gerard Cox, Joke Bruijs en Martine Bijl.

Held
Kraaijkamp jr. haalde tijdens zijn speech verder herinneringen op aan zijn vader. Hij vertelde onder meer dat zijn vader zijn held was vanaf zijn derde jaar. Toen nam de 'oude Kraaij' het voor zijn zoon op toen hij gedoe had met de juf van zijn kleuterklas. 'Ik heb zielsveel van hem gehouden,' zei Kraaijkamp jr. over zijn vader.

Koningin Beatrix heeft de familie Kraaijkamp na het overlijden van acteur John Kraaijkamp sr. persoonlijk haar condoléances gestuurd.

Tv-presentator Ivo Niehe roemde het 'niet te evenaren improvisatietalent' van Kraaijkamp. Lex Daniëls, die 50 jaar lang de beste vriend was van de acteur, verhaalde over de strapatsen die ze samen uithaalden. In een filmpje gemaakt door dochter Sanne kwamen privébeelden en de hoogtepunten uit de tv- en theatercarrière voorbij.

Foyer in DeLaMar
Joop van den Ende zei tijdens de bijeenkomst dat hij een een bronzen beeld van komiek John Kraaijkamp sr. gaat plaatsen in het DeLaMar Theater. Ook krijgt de overleden acteur een foyer die zijn naam draagt. Van den Ende haalde, als laatste producer van Kraaijkamp sr., herinneringen op aan hun jarenlange samenwerking. 'Ik heb hem mijn hele leven bewonderd omdat hij zo'n bijzonder talent had.' Kraaijkamp was volgens hem een 'producers dream'.

Na afloop kreeg de komiek van de ongeveer 600 genodigden nog eenmaal een staande ovatie.

In het DeLaMar Theater in Amsterdam nam het publiek vrijdag afscheid van Johnny Kraaijkamp. ©ANP Beeld
In het DeLaMar Theater in Amsterdam nam het publiek vrijdag afscheid van Johnny Kraaijkamp. ©ANP
De kist met het stoffelijk overschot van Johnny Kraaijkamp werd vrijdagochtend het DeLaMar Theater in Amsterdam binnengedragen. ©ANP Beeld
De kist met het stoffelijk overschot van Johnny Kraaijkamp werd vrijdagochtend het DeLaMar Theater in Amsterdam binnengedragen. ©ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden