Theater-Klokhuis met tips, trucs en een prinses

Klokhuis is 21 jaar en viert dat met Het Klokhuis - the roadshow. Grappige proefjes worden gemengd met een snelcursus televisiemaken en de verwende prinses Petronella die via het scherm de voorstelling manipuleert. Eén van de drie presentatoren die kinderen kennen van Het Klokhuis op tv, praat de boel aan elkaar.

'Bienvenue à la spectacle de la rue du maison de pomme', zien we op het grote scherm voordat de voorstelling van een uur begint. In Almere, waar we de voorstelling zien, bungelen tientallen beentjes ongeduldig boven de grond voordat de voorstelling begint. Presentatrice Lisa Wade wordt met gejuich begroet.

Eerst introduceert ze haar twee assistenten, de betweterige Marianne (die opkomt met een emmer 'met tien kilo olifantenpoep') en de stoere John, die de föhn hanteert. ''Hoe kun je een wc-rol zo snel mogelijk ontrollen zonder handen?''

Op antwoord uit de zaal wordt niet gewacht, John föhnt het wc-papier al van het rolletje af het publiek in. En meteen gaat het door, met de vraag hoe je pingpongballetjes in de lucht kunt laten dansen. Het tempo van de show is hoog: weinig uitleg, korte scènes. Nooit saai, en na een uur afgelopen. Kinderen krijgen geen moment de tijd zich te vervelen. Ook worden ze door Wade steeds bij de show betrokken.

Petronella eist via het scherm dat de kinderen een 'vet coole spreekbeurt over tv' maken. En dat moet een dvd worden, want dan hoeft Petronella in de klas alleen nog maar op play te drukken. Wade begint bij de soap. Jip uit het publiek mag de cruciale rol spelen in het getouwtrek tussen twee echtelieden om de voogdij. Jip kan heel goed sip kijken.

Met hulp van kinderen uit het publiek wordt ook uitgelegd hoe in actiefilms geluidseffecten worden toegevoegd, en zes kinderen mogen in twee teams een quiz spelen, met een scheetkussen als quizknop.

Als laatste wordt voor de dvd van Petronella een item gemaakt over horror. ''Laten we met z'n allen enge wind maken.'' Twee kinderen mogen meespelen in de scène. Ze oefenen een heel enge blik, dan kruipen ze onder de tafel. ''Na de tweede bliksemslag moet je je hoofd door het gat steken en heel eng kijken,'' zegt Wade. Dan worden de stalen kommen gepakt. Omgekeerd worden ze over de twee gaten van de dinertafel geplaatst.

Het Klokhuis - the roadshow
Zondag 1 maart, Schouwburg Amstelveen;
zondag 22 maart, De Kleine Komedie, Amsterdam.

www.dekleinekomedie.nl
www.schouwburgamstelveen.nl
http://bart.hetklokhuis.nl

Eén van de drie presentatoren die kinderen kennen van Het Klokhuis op tv, praat de boel aan elkaar. Foto GPD Beeld
Eén van de drie presentatoren die kinderen kennen van Het Klokhuis op tv, praat de boel aan elkaar. Foto GPD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden