PlusFilm

The Trip to Greece: gekissebis tussen een blaaskaak en een hofnar

Joost Broeren-Huitenga
Still uit The Trip to Greece. Beeld ANDY HALL
Still uit The Trip to Greece.Beeld ANDY HALL

Voor The Trip to Greece ging regisseur Michael Winterbottom alweer voor de vierde keer op reis met acteurs Steve Coogan en Rob Brydon. Zo groeide een toevallige improvisatie op de set van Winterbottoms A Cock and Bull Story (2005) uit tot een zeer onwaarschijnlijke filmfranchise. Als licht overdreven versies van zichzelf maken de twee Britse komieken opnieuw een culinaire rondgang.

In de eerdere films vormden de poëzie van William Wordsworth (in het Engelse Lake District), de romantische dichters rond Byron (Italië) en Cervantes’ Don Quichote (Spanje) een rode draad. Hier stappen Coogan en Brydon in de voetsporen van Homerus’ Odyssee, op weg naar Ithaka en op zoek naar een thuis.

De locaties wisselen per film, maar het recept blijft steeds hetzelfde. Coogan is de blaaskaak die een onpeilbaar diepe onzekerheid maskeert met arrogantie, Brydon de vrolijke hofnar met een verborgen somberte. Ze schuiven aan voor een reeks diners in sterrenrestaurants, waar hun gesprekken vrijwel geheel bestaan uit pogingen elkaar de komische loef af te steken met imitaties van ­beroemdheden als Michael Caine, Mick Jagger en ­Anthony Hopkins. En ondertussen schemeren gewichtiger zaken net onder dat komische oppervlak.

Die serieuze onderstroom is sinds de eerste film uit 2010 steeds nadrukkelijker geworden. The Trip to Greece ­bestaat uit gelijke delen komedie en tragedie, en reist niet voor niets af naar de bakermat van die twee begrippen. De antieke ruïnes in de achtergrond spiegelen de sterfelijkheid waar de ouder wordende mannen ieder op hun ­manier mee worstelen. Dat rijmt ook met de confrontaties met de migratiecrisis en het afbrokkelen van de Europese eenheid waar de film zich voorzichtig aan waagt. Zo sluipt het engagement dat de eclectische filmmaker Winterbottom in andere films volop de ruimte geeft, hier ook mondjesmaat binnen.

Maar de hoofdzaak blijft het onderlinge geharrewar van de twee mannen. Er is gedoe met relaties, kinderen, ­ouders. Gedoe ook met carrières – de Trips zijn langzaam maar zeker uitgegroeid tot een portret van twee mannen die net niet zo beroemd zijn als ze zelf zouden willen. Dat besef geeft een scherpere lading aan hun eindeloze ­pogingen andere beroemdheden zo scherp mogelijk na te doen.

The Trip to Greece

Regie Michael Winterbottom

Met Steve Coogan, Rob Brydon

Te zien op Picl en vanaf 2 juni op andere platforms

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden