PlusFilmrecensie

The Suicide Squad: nog een poging voor het absurde clubje boeven uit het B-segment

Joost Broeren-Huitenga
Om ditmaal wél de juiste toon aan te slaan werd regisseur James Gunn weggekaapt bij concurrent Marvel.  Beeld AP
Om ditmaal wél de juiste toon aan te slaan werd regisseur James Gunn weggekaapt bij concurrent Marvel.Beeld AP

Sylvester Stallone speelt een haai die rondloopt op het droge, flink van zich afbijt en praat in eenlettergrepige woorden. Als u meer nodig heeft om u naar de te bioscoop te lokken, is The Suicide Squad waarschijnlijk niet de film voor u.

Mocht die titel u vagelijk bekend voorkomen: er was inderdaad vijf jaar geleden ook al een film die Suicide Squad heette. Daarin werden enkele minder bekende badguys uit het superheldenuniversum van stripuitgever DC (die van Superman en Batman) geronseld om de wereld te redden. Dat was geen doorslaand succes, vooral omdat de zware, mythische toon die DC voor zijn recente films aansloeg niet rijmde met de uitbundige absurditeiten die dit zelfmoordcommando aankleven.

Eigenlijk was iedereen het erover eens dat het enige dat werkte aan die film, de rol van Margot Robbie als krankzinnige clown Harley Quinn was. Zij kreeg vorig jaar haar eigen spin-off met Birds of Prey. Ze keert ook weer terug in de nieuwe versie van The Suicide Squad, met om haar heen een paar personages uit die eerste film en vooral een hele reeks nieuwe antihelden. De nieuwe film is niet echt een vervolg op die eerdere, maar ook niet echt remake. Laten we het erop houden dat in dezelfde zandbak een nieuw spel wordt gespeeld.

Om ditmaal wél de juiste toon aan te slaan werd regisseur James Gunn, een specialist in fabrieksfilms die niet zielloos aanvoelen, weggekaapt bij concurrent Marvel. Daar had hij met twee Guardians of the Galaxy-films (deel drie is onderweg) al bewezen dat hij prima overweg kan met uitgebreide teams van grofgebekte antihelden. Zijn overstap blijkt een gouden greep.

Voor DC mag het er allemaal nóg wat dikker bovenop, zowel in de onbehouwen dialogen als in de bloederigheid van de actiescènes. Gunn maakt met voelbaar plezier gebruik van de geboden ruimte. De openingstitels worden letterlijk in bloed geschreven, en daarna wentelen we twee uur lang in de rondvliegende ingewanden.

“Mensen houden niet van uitslovers,” bijt Bloodshot (Idris Elba), de facto de leider van het team, zijn collega Peacemaker (John Cena) op een gegeven moment toe. “Wel als die uitslovers dope as fuck zijn,” riposteert die, en dat zal ook Gunns motto zijn geweest. Hij lijkt zichzelf te hebben uitgedaagd om zijn slechterikhelden hun tegenstanders op zo creatief en visueel aantrekkelijk mogelijke manieren om zeep te doen helpen.

Naast Bloodshot (die van alles een wapen kan maken en nooit misschiet), Peacemaker (een überpatriot die ‘vrijheid’ bevecht tegen elke prijs) en losse flodder Harley Quinn bestaat het team uit nog een flinke handvol superboeven uit het B-segment, die elk een beetje geschiedenis en een triomfmomentje krijgen.

Het resultaat is een overvolle film waar het aanstekelijke plezier van de makers aan alle kanten van afspat.

The Suicide Squad

Regie James Gunn
Met Idris Elba, Margot Robbie, John Cena
Te zien in Pathé Arena, Pathé De Munt, Pathé Noord

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden