PlusSerierecensie

The Righteous Gemstones is van een goddelijke geestigheid

Danny McBride schopt in deze HBO-serie met succes tegen een Amerikaans heilig huisje: religie.

André Nientied
Danny McBride is nu ook regisseur. Beeld AFP
Danny McBride is nu ook regisseur.Beeld AFP

De naam Danny McBride doet geen belletje rinkelen bij de doorsnee seriekijker of filmliefhebber, maar de Amerikaanse komiek heeft het afgelopen decennium een aardige staat van dienst opgebouwd als acteur, scenarioschrijver en sinds kort ook regisseur.

Als acteur speelde hij vooral variaties op het type domme driftkikker, zoals in de films Pineapple Express en Tropic Thunder, beide uit zijn doorbraakjaar 2008. McBride bouwde dit type verder uit in de mede door hemzelf ontwikkelde cultseries Eastbound & Down (2009-2013), waarin hij een honkballer op zijn retour speelde, en Vice Principles (2016-2017), waarin hij een opgefokte conrector is.

Geldbeluste evangelisten

Met de HBO-serie The Righteous Gemstones heeft McBride een satire gecreëerd die tegen een Amerikaans heilig huisje aanschopt: religie. Om preciezer te zijn: geldbeluste evangelisten.

De familie Gemstone is er een met Gods woord op de tong en dollartekens in hun ogen. Dat ze de wereld afreizen in drie privévliegtuigen genaamd The Father, The Son en The Holy Spirit geeft al aan dat ze van het verspreiden van Gods woord een verdienmodel hebben gemaakt.

Een sterk afgeslankte John Goodman speelt de pater familias, Eli Gemstone. McBride speelt de opgefokte Jesse Gemstone, die met zijn tochtlatten en permanentje sterk aan de vroegere Tom Jones doet denken. Hij heeft het voortdurend aan de stok met zijn zus Judy (Edi Patterson) en zijn jongere broer Kelvin (Adam DeVine), die duidelijk nog niet uit de kast is gekomen.

Aan het begin van de eerste aflevering vechten de broers hun zoveelste kinderachtige ruzie uit terwijl ze in een zwembad in China proberen 5000 Chinezen in 24 uur te dopen. Als een onverlaat dan ook nog het golfslagbad in werking zet, is de chaos compleet.

Coen Brothers

Bij terugkomst is vader Eli not amused, maar sinds hij weduwnaar is geworden is hij toch al zelden op een lachje te betrappen, dus is Jesse niet echt onder de indruk. Hij heeft al snel een groter probleem wanneer hij gechanteerd wordt met een video waarop hij gretig aan de gang is met coke en hoeren. Als deze video openbaar wordt gemaakt, zou dat weleens het einde kunnen betekenen van het lucratieve Gemstone-imperium, dus besluit Jesse korte metten te maken met de video én de chanteurs.

De hilarische, knullige wijze waarop hij dit doet, onder meer met mislukte geldtransacties op verlaten parkeerplaatsen, doet denken aan The Big Lebowski en andere films van de Coen Brothers, en niet alleen door de aanwezigheid van Coen Brothers-favoriet John Goodman.

The Righteous Gemstones is vermakelijk door de bizarre verwikkelingen maar ook door de geestige bijfiguren, zoals de ex-satanist Keefe, die bij Kelvin in zijn met videogames volgestouwde huis woont. McBrides kwelgeest uit Vice Principles, Walton Goggins, duikt ook op, als Baby Billy Freeman, een tele-evangelist wiens helwitte tanden nooit Gods bedoeling kunnen zijn geweest.

Subtiel is The Righteous Gemstones zeker niet, maar de serie is wel van een geestigheid waar goddelijke zegen op moet rusten.

Serie The Righteous Gemstones
Regie Danny McBride
Met John Goodman, Danny McBride, dam DeVine, Edi Patterson
Te zien op Ziggo, 9 afleveringen vanaf 18 december

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden