PlusRecensie

The Prom op Netflix is over de top, maar blijft onder de irritatiegrens

Patrick van den Hanenberg
null Beeld AP
Beeld AP

‘Meisjes moeten bedekkende jurken dragen, jongens pakken of smokings. Dates moeten van het andere geslacht zijn.’ De voorzitter van de ­ouderraad van een middelbare school in de Amerikaanse staat Indiana is duidelijk, en alle ouders zijn het ermee eens. Dus die lesbische Emma, die met haar vriendin naar de prom, het traditionele eindexamenfeest, wil komen, is niet welkom.

Aangezien het juridisch niet mogelijk is haar te weigeren, gaat het feest niet door. Emma wordt dus door haar medeleerlingen als rotte vis behandeld.

De rel in Indiana bereikt via Twitter een groepje Broadwayacteurs. Voorheen gevierd, maar ze hebben zojuist ongenadig door de recensent van The New York Times op hun donder gekregen voor hun broddelwerk in een musical over presidentsvrouw Eleanor Roosevelt. De show kon dus meteen na de première inpakken en de ongelooflijk narcistische spelers zoeken naar een manier om hun imago op te krikken.

Dus op naar Indiana om daar als ‘celebrity activists’ die achterlijke boeren wel eens te leren wat tolerantie is. Naast Meryl Streep zien we James Corden als supernicht en Nicole Kidman als onzichtbare chorusgirl, die met deze actie eindelijk eens op de voorgrond kan treden.

De arrogante, ijdele New Yorkers gaan door roeien en ruiten, zodat je bijna nog sympathie gaat krijgen voor de mores in dat conservatieve stadje, maar zij zorgen uiteindelijk wel voor een geweldige alternatieve all inclusive prom.

The Prom is een verfilming van de gelijknamige Broadwayshow uit 2018, het ultieme feelgoodsucces in Amerika’s barre tijden. Regisseur ­Ryan Murphy, die met de tv-serie Glee ook al bezig was met highschool, coming of age, musical en een vleugje lhbti, is voluit gegaan. Met grote namen, uitbundige dans, glitterkostuums en muziek die alle kanten op spat, van Carmen-achtige felheid en gospel tot het Bob Fosse-sfeertje van de musical Chicago.

Eigenlijk is The Prom in alles over de top, en toch lukt het Murphy om met deze Hollywood meets Bollywoodproductie binnen de irritatiegrens te blijven. Aan alles is te zien dat de drie hoofdrolspelers en Jo ­Ellen Pellman als de vastberaden Emma, er vreselijk veel zin in hebben om het toch tamelijk drammerige, politiek correcte verhaal tot een explosief goed einde te brengen.

Musical/film

The Prom

Regie Ryan Murphy

Met Nicole Kidman, James Corden, Meryl Streep

Te zien op Netflix

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden