PlusFilmrecensie

The Map of Tiny Perfect Things: ook een tijdlus kent momentjes van perfectie

The map of tiny perfect things Beeld -
The map of tiny perfect thingsBeeld -

Groundhog Day uit 1993 was niet de eerste film die een personage eindeloos opnieuw dezelfde dag liet door­maken, maar het is zonder twijfel wel de bekendste.

Zo ­bekend dat makers die hun eigen versie van dat tijdlus-verhaal vertellen, zich vrijwel allemaal gedwongen voelen om ergens naar de komedieklassieker met Bill Murray te verwijzen.

Dat waren er de afgelopen jaren behoorlijk wat. Mediawetenschappers kunnen proefschriften gaan wijden aan de recente opleving in het genre, die ongetwijfeld boek­delen spreekt over de tijdgeest (nog voordat het gevoel van eindeloze herhaling ons dankzij de lockdown allemáál in zijn greep kreeg).

De kracht van het concept wordt duidelijk als je ziet in hoeveel genres het wordt ingezet. Dat gaat van scifi-oorlogsfilm (Edge of Tomorrow, 2014) tot horror (Happy Death Day, 2017), van Noorse nihilistische arthouse (Koko-di Koko-da, 2019) tot Zuid-Koreaanse tragedie (Ha-roo, 2018), en van harde actie (Boss Level, die in maart uit moet komen) tot de extistentiële, tragikomische wervelwind van de Netflixserie Russian Doll (2019-2020).

Tekenend voor de grote hoeveelheid films met dit concept die op dit moment opduiken, is dat streamingplatform Amazon er maar liefst twee in de aanbieding heeft. Later dit jaar moet Palm Springs verschijnen, een springerige romcom die begin 2020 voor een recordbedrag werd aangekocht op het filmfestival van Sundance (een record dat overigens enkele weken geleden alweer ruimschoots werd overboden door concurrent Apple). En deze week verschijnt The Map of Tiny Perfect Things, een door Amazon Studios zelf geproduceerde youngadultvariant.

Dat het concept al in zo veel films is gebruikt, heeft als voordeel dat makers het niet van nul af aan hoeven uit te leggen. Regisseur Ian Samuels opent The Map of Tiny Perfect Things gewoon in het midden, met de zoveelste keer dat tiener Mark (Kyle Allen) dezelfde doodgewone dag opnieuw doormaakt. Soepel zien we hem door de wereld bewegen; elke toevalligheid is gesneden koek en elk gesprek heeft hij al eindeloos vaak eerder gevoerd. Samuels maakt het visueel door zijn fietstocht van huis naar school te filmen in één lang aangehouden camerabeweging. Hier is de nerdy Mark de meester van zijn eigen kleine domein.

De plot komt pas echt op gang als Mark stuit op een andere tiener die in dezelfde loop vastzit: Margaret (Kathryn Newton). Samen beginnen ze een zoektocht naar kleine momenten van perfectie in de eindeloze zee aan toeval die het leven is. Dat leidt uiteraard ook tot een romance, die zonder al te veel verrassingen maar niettemin vertederend wordt verteld.

Leuker is het spel dat de film met het tijdslusgenre speelt. Van oudsher maakt die gimmick van de hoofdpersonen letterlijk het centrum van de wereld: alles staat stil totdat zij hun les hebben geleerd. Voor Mark blijkt de grote les – héél erg van nu – juist dat de wereld níét om hem draait.

The Map of Tiny Perfect Things

Regie Ian Samuels
Met Kathryn Newton, Kyle Allen
Te zien op Amazon Prime Video

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden