PlusDocurecensie

The Last Male on Earth is een fascinerende kijkervaring

De documentaire The Last Male on Earth is een fascinerende kijkervaring over Sudan, een noordelijke witte neushoorn en het laatste mannetje van zijn soort, en de mens, die hem van uitsterven probeert te redden.

Roosje van der Kamp
Sudan in The Last Male on Earth.  Beeld
Sudan in The Last Male on Earth.

“Ik heb met hem gepraat en het is een goede gast,” zegt Pete over Sudan, die wordt bewaakt door de Keniaanse politie waaraan Pete militaire training geeft. De gast waarover hij het heeft en die dag en nacht gewapend wordt bewaakt, is een noordelijke witte neushoorn. Sudan is het laatste mannetje van zijn soort. Als hij doodgaat, legt de toeristenmanager van het park waar Sudan verblijft uit, ­zitten er zo’n tweehonderd mensen zonder baan.

In deze prachtig geschoten documentaire gaat het niet zozeer over de neushoorn, maar over de mens, die hem in groten getale komt bezoeken. Hoewel de mens verantwoordelijk is voor zijn dreigend uitsterven, zet die nu alles op alles om hem te redden.

The Last Male on Earth laat zien dat het circus rond Sudan niet rationeel is. “Dat is een goede vraag,” antwoorden de experts keer op keer, wanneer filmmaker Floor van der Meulen vraagt waarom het eigenlijk zo ­belangrijk is om de noordelijke witte neushoorn van uitsterven te redden. Want wat maakt Sudans leven zo ­speciaal? Dezelfde bewakers die hun leven zouden geven voor Sudan, ­doden zonder na te denken een geit.

Hoe prachtig ook, de documentaire heeft wat schoonheidsfoutjes. Zo wordt er afgeteld naar het moment van Sudans sterven en relateren ­scènes ogenschijnlijk aan specifieke data, maar lijken de beelden helemaal niet op die momenten geschoten te zijn: de werknemers van het park komen jaren na elkaar aan het woord, maar hun beelden lijken te zijn opgeknipt uit hetzelfde interview. En de voice-over die de eerste paar scènes kenmerkt, keert daarna om onverklaarbare redenen niet meer terug.

Dit neemt niet weg dat The Last ­Male on Earth een fascinerende kijkervaring is. Van der Meulen behandelt haar subject met een aanstekelijke nieuwsgierigheid. Van een afstandje en met een statische camera observeert ze de toeristen die stuk voor stuk dezelfde foto’s maken van ­Sudan. Ze laat een groepje Britse ­toeristen met een kinderlijk enthousiasme vertellen over hoe het voelt om een neushoorn aan te raken. Het ­resultaat is een interessante exploratie van menselijk ­gedrag die vooral vanwege de humor gedenkwaardig blijft.

The Last Male on Earth

Regie Floor van der Meulen
Te zien in De Balie, Rialto

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden