PlusAlbumrecensie

The Kik geeft oude songfestivalhits nieuw Nederlands jasje

Stefan Raatgever
null Beeld

Welke Songfestivalliedjes zijn uiteindelijk het leukste? Zijn het de ingetogen, fraai afgewogen songs zoals Nederland er de afgelopen jaren met Calm after the Storm (Common Linnets), Arcade (Duncan Laurence) of Slow Down (Douwe Bob) een aantal inzond? Of toch die composities waar de balans tussen goede en slechte smaak vervaarlijk naar de foute zijde overhelt?

Uiteraard: de mix van beide is het fundament voor al het Eurovisievertier. Maar gelukkig ziet de Rotterdamse beatgroep The Kik ook de charme van de overgang van kunst naar kitsch ruimschoots in. Want waar was het Songfestival zonder de schreeuwend lelijke jurken, de maffe danspasjes, de dapper vals zingende deelnemers en alle andere misdaden tegen de goede smaak?

Zanger Dave van Raven koestert naar eigen zeggen ‘grote fascinatie en liefde’ voor het Songfestival. Daarvan getuigt het album The Kik hertaalt Eurovisie waarop de groep liefdevol, maar ook met een knipoog de goudglanzende jukebox van het festival naar de polder vertaalt.

Grote taalvaardigheid

En gelukkig: een van de leukste en tegelijk campy Songfestivallaureaten allertijden heeft het dozijn hertalingen ook gehaald. Bucks Fizz’ Making Your Mind Up (in 1981 winnaar met hulp van het beruchtste Eurovisiedansje aller tijden) wordt dankzij The Kik herboren als het ondeugende Binnenkort. Sleutelzin: Maar ik hoor het van jou nog het liefst binnenkort/ Of er nog gen***t wordt. Juist! Zie daar maar eens een bijpassende podiumchoreografie in een testbeeldgekleurde sweater bij te bedenken.

Elders is werkelijk te horen hoe vaardig Von Raven is met de Nederlandse taal. De herbewerking van het zoete All Kinds of Everything van Dana leidt tot een virtuoos haatdicht met strofes als Roggebrood/ Hongersnood/ Sterven van de kou/ Alles is beter dan een avond met jou.

Een klein beetje smokkelt The Kik met het selecteren van ABBA’s Ring Ring. Die song bleef in 1973 (het jaar vóór Waterloo) steken op de derde plaats van de Zweedse voorronde en haalde zo nooit het Eurovisiepodium. Maar de in vet Rotterdams gezongen hartenkreet Tring Tring (Waarom bel jij mij niet op?) mag er 49 jaar na dato absoluut zijn.

Geen juichende hommage

En wat in die zin te doen met Amsterdam, de ode aan de hoofdstad door Maggie Macneal uit 1980? Uiteraard, bij The Kik gaat die over Rotterdam. Maar Von Raven maakt er geen juichende hommage van, maar laat ook de gentrificatie van de stad aan de orde komen: Hier waar er vroeger nooit iets was/ Daar zit ze nu op het terras/ Met een roseetje in haar glas/ Nu vindt mevrouw het hier zo fijn/Z e vindt het net een soort Berlijn/ Had ze er vroeger moeten zijn.

Muzikaal het knapst is Diva, in 1998 de prijssong in de uitvoering van Dana International, de eerste drag queen die won. De hitversie was een blikkerige discoknaller, maar The Kik kleedt de song net zo ver uit tot er een smachtend Zuid-Amerikaans volksliedje overblijft.

Het maakt dat The Kik hertaalt Eurovisie meer is dan een vrolijke amuse voor het komende Songfestivalseizoen.

POP

The Kik
The Kik hertaalt Eurovisie
(Excelsior)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden