PlusAlbumrecensie

The Eric Ineke ­Jazzexpress: in de geest van Bird

Erik Voermans
The Eric Ineke ­Jazzexpress, What Kinda Bird Is This? Beeld
The Eric Ineke ­Jazzexpress, What Kinda Bird Is This?

Charlie Parker, bijgenaamd Bird, de invloedrijkste altsaxofonist in de geschiedenis van de jazz, werd dit jaar honderd zomers geleden geboren in Kansas City en stierf op zijn 34ste in New York, nu 65 lentes geleden.

Voor drummer Eric Ineke en zijn kornuiten, verzameld in The Eric Ineke Jazzexpress, meer dan voldoende reden een plaat op te nemen waarop de muziek van Parker volop in het zonnetje wordt gezet, in sterke nieuwe arrangementen van vooral bassist Marius Beets.

Op What Kinda Bird Is This? stellen ze een terechte vraag en in de muziek geven ze zelf het antwoord: deze Bird is een virtuoze swingvogel met de blues, die sneller vliegt dan goed voor hem is en daarbij onverwachte hoeken slaat, als een zwaluw met adhd.

Inekes Jazzexpress doet Parker alle eer aan. De groep swingt als de neten, met Ineke en Beets als aanjagers en met solisten die volledig op hun taak zijn berekend. De timing van tenorist Sjoerd Dijkhuizen is soms wat aan de stijve kant, maar dat heeft hier wel wat, en trompettist Ian Cleaver heeft op zijn beste momenten verrassende notenkeuzes.

Uitblinkster is altiste Tineke Postma, die overal soepeltjes door en langs de akkoorden zweeft en daarmee aanstekelijk de geest van Bird celebreert.

Jazz

The Eric Ineke ­Jazzexpress
What Kinda Bird Is This?
(Challenge Records)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden