The Cure furieus om hoge servicekosten Ticketmaster: ‘Ik ben hier ziek van’

De Britse muzikant Robert Smith (63) is helemaal klaar met de onverklaarbaar hoge servicekosten die Ticketmaster vraagt voor concertkaarten. De frontman van rockband The Cure beloofde de prijzen voor zijn concerten in de Verenigde Staten laag te houden, maar werd overvallen door reacties van teleurgestelde fans. ‘Ik ben hier ziek van.’

Sebastiaan Quekel
Frontman Robert Smith is woest. Beeld ANP/Ida Marie Odgaard/EPA
Frontman Robert Smith is woest.Beeld ANP/Ida Marie Odgaard/EPA

The Cure, een van de grootste bands uit het Verenigd Koninkrijk, kondigde vorige week voor het eerst sinds jaren een grote tournee in de Verenigde Staten aan. De band doet er naar eigen zeggen alles aan om de prijzen van deze concerten zo laag mogelijk te houden. Zo zijn de kaarten voor de tournee niet overdraagbaar en is doorverkoop daardoor nagenoeg mogelijk.

Verder zijn er geen platinum tickets verkrijgbaar: kaarten die voor variabele prijzen worden verkocht, afhankelijk van de marktwaarde. Dat kan een veelvoud van de reguliere prijs zijn. Ticketmaster en veel grote artiesten willen op die manier kijken waar precies de rek zit. Grote artiesten, onder wie Madonna en Bruce Springsteen, hebben hierover forse kritiek gekregen.

‘Dit is een debacle’

The Cure vindt platinum tickets ‘oplichterij’ en wil dan ook niets met dit soort praktijken te maken hebben. Concerten moeten voor iedereen betaalbaar blijven, vindt de band. Daarom kun je al voor 20 dollar een kaartje voor een van hun shows in Amerika kopen. Tenminste, dat was het hele idee. Want sinds de verkoop gisteren van start is gegaan wordt de band overstelpt met reacties dat Ticketmaster hoge bijkomende kosten rekent. In sommige gevallen zijn die servicekosten nog hoger dan de prijs van de reguliere tickets. Zo toont een fan een foto van een transactie waarin extra kosten voor service (bijna 12 dollar) en ‘orderverwerking’ (5,50 dollar) worden verrekend. Daarbovenop komt nog een zogeheten ‘faciliteitstoeslag’ van 10 dollar.

Frontman Smith is furieus en spreekt van een ‘debacle’. ‘Voor alle duidelijkheid: de artiest kan deze kosten op geen enkele manier voorkomen. ‘Ik heb (aan Ticketmaster, red.) gevraagd of deze kosten rechtvaardig zijn’, twittert de muzikant. In een reeks volgende tweets waarschuwt Smith nog voor dubieuze verkoopkanalen. Hij benadrukt dat Ticketmaster het enige officiële platform is en dat er nog steeds tickets verkrijgbaar zijn.

Smith is met stomheid geslagen omdat hij er juist van overtuigd was dat zijn band het compleet voor het zeggen zou hebben als het gaat om de prijzen. ‘We hadden het laatste woord over al onze ticketprijzen voor deze aanstaande tour, en we wilden niet dat die prijzen vreselijk vertekend zouden worden in de doorverkoop.’ Volgens Smith gaan er vele miljarden dollars om in deze wereldwijde handel.

Nederland

Ticketmaster – het grootste ticketbedrijf ter wereld – ligt ook in Nederland onder vuur. Directe aanleiding is de verkoop voor het festival Lowlands, waarbij tweedehandskaarten ruim 100 euro meer kosten dan de oorspronkelijke ticketprijs van 300 euro. GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en de rivaliserende ticketgigant Ticketswap vinden dat er een onafhankelijk onderzoek naar Ticketmaster moet komen.

Tom Ottervanger, hoogleraar Europees recht aan de Universiteit Leiden, ziet een onderzoek ook wel gebeuren, maar plaatst tegelijkertijd kanttekeningen. “Zelfs als Ticketmaster een dominante positie in de zin van het mededingingsrecht zou hebben, komt het zelden voor dat een hoge prijs voor een product of dienst als misbruik wordt gekwalificeerd. Dat is een enkele keer gebeurd als de prijs excessief is in relatie tot de investering en de kosten. Dat zal de ACM moeten onderzoeken.”

Ticketmaster geeft fans The Cure geld terug om hoge servicekosten

Ticketmaster gaat fans die een kaartje voor een concert van The Cure in de Verenigde Staten hebben gekocht, een deel van hun geld teruggeven. Het geldt voor concertgangers die voor hun kaartje meer servicekosten moesten betalen dan anderen, schrijft The Cure-zanger Robert Smith op Twitter.

‘Na nog een gesprek heeft Ticketmaster met ons ingestemd dat veel van de kaartprijzen onterecht hoog waren. Als blijk van goede wil hebben ze aangeboden om voor de goedkoopste kaartjes 10 dollar terug te geven en 5 dollar voor alle andere kaartjes,’ aldus Smith, die met zijn band bekend is van nummers als Friday I’m in Love en Just Like Heaven. Donderdag had de zanger op Twitter nog flinke kritiek geuit op het ‘servicekosten-debacle’ van Ticketmaster en beloofde hij met de partij in gesprek te gaan.

Live Nation werd in 2010 ’s werelds grootste concertpromotor toen het Ticketmaster opkocht. Binnen de muziekindustrie waren er al signalen dat het bedrijf een monopolie op concerten en festivals dreigt te krijgen. Inmiddels is bijna driekwart van de ticketverkoop in hun handen en bezitten ze tientallen concertzalen, waaronder ook Ziggo Dome en Afas Live. Artiesten – ook in Nederland – moeten vaak noodgedwongen met de Amerikanen zakendoen omdat het anders onmogelijk wordt om geboekt te worden. De toezichthouder in de VS keurde de fusie destijds goed, op voorwaarde dat het bedrijf zich aan bepaalde afspraken zou houden, waaronder een overeenkomst om niet agressief op te treden tegen muzieklocaties die een andere ticketdienst gebruiken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden