PlusTV vooraf

The Comey Rule: heerlijk meegluren in The Oval Office

The Comey Rule, vanaf vrijdag te bekijken op Videoland, is een minutieus nagespeelde samenvatting van het boek van voormalig FBI-chef James Comey.

Jeff Daniels speelt James Comey, Brendan Gleeson is president Donald Trump. Beeld Ben Mark Holzberg/CBS Television
Jeff Daniels speelt James Comey, Brendan Gleeson is president Donald Trump.Beeld Ben Mark Holzberg/CBS Television

Bijna negen volle minuten zijn er voor de scène uitgetrokken. Het privédiner tussen Donald Trump en FBI-chef James Comey beheerste enkele weken het nieuws tijdens de tumultueuze ouverture van Trumps presidentschap. Toen nog onwetend over mogelijke koehandel in Oekraïne, het onderschatten van corona of de bijna-nucleaire oorlog met Noord-Korea ging het in de pers vooral over mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen.

De FBI was een onderzoek begonnen en Comey was de directeur op wie Trump vat wilde krijgen. Dat Trump tijdens een etentje in het Witte Huis ‘onvoorwaardelijke loyaliteit’ eiste van de topman van de inlichtingendienst werd al snel openbaar.

Comey, niet veel later ontslagen, hield aantekeningen bij van zijn ontmoetingen met Trump. Die bundelde hij later in een boek. Op dat werk, A Higher Loyalty; Truth, Lies and Leadership, is de miniserie The Comey Rule gebaseerd. Een tweeluik dat in de VS versneld werd uitgezonden, zodat hij ruim voor de nieuwe presidentsverkiezingen te zien zou zijn.

The Comey Rule komt op stoom twee jaar voor Trump president wordt. Het bureau van Comey, een door Obama aangestelde Republikein, moet het onderzoek leiden naar de e-mails van Hillary Clinton.

Ingezogen

Comey, die zich in zijn loopbaan steeds verre heeft gehouden van politiek, wordt langzaam maar zeker het gevecht om het presidentschap ingezogen. Uiteindelijk zal zijn beslissing om Clinton tot tweemaal toe te onderzoeken – en weer vrij te pleiten – de race tussen haar en Trump aanzienlijk beïnvloeden. The Comey Rule en zijn boek zijn bedoeld om nog eens uit te leggen welke afwegingen hij maakte. En: welke impact de verharde politieke strijd op hem en zijn gezin had.

Het geeft de serie een eenzijdig perspectief: er staat hier maar één man aan de goede kant van de geschiedenis en dat is Comey. Dat wordt extra duidelijk in de tweede aflevering als Trump aan de macht komt. Dan wordt het een duel tussen rechtschapenheid en opportunisme.

Hoewel het Jeff Daniels lukt Comey geloofwaardig neer te zetten, moet het spelen van Trump voor iedere acteur zowel een geweldige kans als een valkuil van formaat zijn. Hoe acteer je een man die oogt als een wandelende karikatuur zonder karikaturaal te worden? Blendan Gleeson weet zich redelijk te beheersen. Hij heeft Trumps manier van bewegen en praten zo goed bestudeerd dat hij het accent én het kunstgebit best achterwege had kunnen laten.

Ondersteuning

Maar het is duidelijk de bedoeling om de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen. Comeys werkelijkheid uiteraard, hoewel onder meer de recent verschenen boeken van de gerenommeerde journalist Bob Woodward zijn verhaal grotendeels ondersteunen.

In die wetenschap is het heerlijk om mee te gluren in The Oval Office, waar Trump alle regels negeert door Comey onder druk te zetten een deel van het onderzoek naar zijn Russische connecties te staken. En dan is er dus dat diner voor twee. De details zijn schitterend. Trump die zich verbaast over de handgeschreven naamkaartjes, het ongemak van de stijve Comey en dan het toetje: wie de Amerikaanse president frontaal ziet aanvallen op een ijscoupe zou zweren Trump zelf te zien schranzen.

The Comey Rule. Vanaf vrijdag op Videoland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden