Nieuws

Testwet zou ‘nekslag’ zijn voor culturele instellingen

Tientallen kopstukken uit de kunst- en cultuursector zijn bezorgd over de gevolgen van de tijdelijke testwet voor musea, theaters, concertzalen en bioscopen. Dat blijkt uit een open brief in NRC maandag.

Verena Verhoeven
Bezoekers in het Rijksmuseum. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Bezoekers in het Rijksmuseum.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De brief werd geschreven door initiatiefnemers Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie, en Tinkebell, kunstenaar en Parool-columnist. Onder anderen Taco Dibbits (directeur Rijksmuseum), Emilie Gordenker (Van Gogh Museum), Rein Wolfs (Stedelijk Museum), Stijn Schoonderwoerd (Nationale Opera en Ballet) en Ivo van Hove (Internationaal Theater Amsterdam) ondertekenden de brief.

Het pleidooi komt een dag voordat de Tweede Kamer stemt over het invoeren van de tijdelijke testwet. Als deze wordt aangenomen, kunnen Nederlanders vanaf eind mei of begin juni alleen met een negatieve coronatest op zak naar bijvoorbeeld een theater, restaurant of bioscoop, als die meer dan dertig bezoekers willen ontvangen.

‘Deze nieuwe wet betekent nog meer hindernissen en beperkingen voor bezoek aan cultuur,’ zo melden de briefschrijvers. Volgens hen hebben de zogenoemde pilottesten voor toegang de afgelopen tijd bewezen dat een testplicht een te grote drempel vormt voor veel publiek. En dat kan de culturele sector er financieel niet bij hebben. ‘Dus zullen na invoering van de testwet extra financiële steunmaatregelen noodzakelijk blijven,’ meent het gezelschap met daarin ook fotograaf Erwin Olaf, acteur Gijs Scholten van Aschat en schrijver Arnon Grunberg.

Alternatief

De groep komt met een ‘goed, goedkoop en praktisch’ alternatief, namelijk gewoon het volgen van de coronaprotocollen die vorig jaar zijn ontwikkeld. ‘De uitgebreide ervaring van vorig jaar kan onmiddellijk weer ingezet worden. Uit de maanden waarin musea, theaters en bioscopen open waren is duidelijk gebleken dat er geen extra uitbraken van corona voorkwamen bij cultuurbezoek, kortom dat dat veilig kan. Zonder dat dit extra wetgeving of investeringen vereist.’

De briefschrijvers sluiten af met de hoop dat de Kamer ‘de testwet afwijst of in ieder geval aanpast’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden