Overzicht

Terugkijken: Dit was Lowlands 2017

Popfestival Lowlands vierde dit jaar zijn 25-jarig bestaan. Sinds 1993 heeft A Campingflight to Lowlands Paradise plaats op het evenemententerrein van Walibi in Biddinghuizen.

null Beeld anp
Beeld anp

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dit jaar bijna 30.000 euro aan boetes uitgedeeld voor drugsbezit op Lowlands. De beboete festivalgangers hadden meer drugs op zak dan was toegestaan.

In totaal behandelde het OM ter plekke 85 strafzaken, vorig jaar waren dat er 62, aldus het OM. In totaal werd tijdens Lowlands 250 uur aan werkstraf opgelegd. Een van de verdachten was minderjarig en is daarom doorverwezen naar bureau Halt.

Festivalgangers die Lowlands willen verlaten, staan al uren in de file. Het loopt helemaal vast op het parkeerterrein en op de omliggende wegen, aldus de VerkeersInformatieDienst. De organisatie zegt dat de wachttijd tot uren kan oplopen.

"Dat is ieder jaar zo. In korte tijd gaan 18.000 auto's weg via een eenbaansweg. Als je voor of na die piek zit, gaat het prima. We krijgen vaak de vraag of we niet meer verkeersregelaars in kunnen zetten, maar dat heeft geen zin. Er is niets te regelen, je moet gewoon wachten tot het verkeer voor je gaat rijden."

Op de N306 (Spijkweg) staat het verkeer in beide richtingen vast, maar er is weer wat beweging in de rij. Bij elkaar opgeteld waren de files rond 15.45 uur nog goed voor een lengte van 5 kilometer. Op het hoogtepunt was dat bijna 10 kilometer.

Een muzikaal fraai uitgebalanceerd Lowlands op een nieuw ingericht festivalterrein: Lowlands 2017 was een editie om te onthouden. Dit waren 6 hoogtepunten van Het Parool: Dance, hiphop en hemelste stemmen.

Onder een sneeuwbui van confetti treedt de Britse folkrockband Mumford & Sons op tijdens de laatste dag van de 25e editie van Lowlands Beeld ANP
Onder een sneeuwbui van confetti treedt de Britse folkrockband Mumford & Sons op tijdens de laatste dag van de 25e editie van LowlandsBeeld ANP

De hoogtepunten van de derde en laatste festivaldag op Lowlands: het ontregelende cabaret van Stefano Keizers waar niemand lacht en de gedroomde headliner Mumford & Sons. Lees hier verder.

De Britse folkrockband Mumford & Sons. Beeld ANP
De Britse folkrockband Mumford & Sons.Beeld ANP

"Uitzinnig, uitbundig en vrolijk." Zo omschrijft festivaldirecteur Eric van Eerdenburg de 25ste Lowlands. De jubileumeditie van het driedaagse muziekfestival in Biddinghuizen is volgens Van Eerdenburg zonder meer feestelijk verlopen.

Om het evenement de komende kwart eeuw in te loodsen, werden dit jaar een aantal aanpassingen aan het terrein doorgevoerd. Zo zijn de bekende tenten Alpha en Bravo, de grootsten van de in totaal tien tenten op het terrein, vervangen voor moderne overkappingen.

"Voordat we begonnen was ik best zenuwachtig over of alles op zijn plek zou vallen en zou uitpakken zoals wij het voor ogen hadden", vertelt Van Eerdenburg. "Of het publiek net zo enthousiast zou zijn over de aanpassingen als wij. Maar in de loop van zaterdag had ik zoveel positieve verhalen en reacties gehoord dat ik die zenuwen kon loslaten. Mensen vinden het geluid en het zicht in de nieuwe tenten fantastisch en heel innovatief."

De nieuwe Alpha pakte zelfs nog iets beter uit dan voorzien. "Vooraf bereken je alle zichtlijnen met computermodellen en wisten we dat de tent een grotere capaciteit had dan de vorige. Maar de afgelopen dagen is gebleken dat buiten de tent nog meer mensen dan gedacht de shows op het podium in de Alpha kunnen volgen. Dat is een positieve meevaller."

null Beeld Bart Heemskerk
Beeld Bart Heemskerk

Duizenden Lowlanders verzamelden zich aan het begin van de middag met een kopje koffie of voorzichtig eerste biertje in de Alpha voor een uurtje klassieke muziek. Het festival programmeert ieder jaar een klassieke act in Biddinghuizen en dit jaar is de eer aan het Noord Nederlands Orkest.

Dirigent Antony Hermus en het vijftigkoppig orkest lieten de festivalgangers genieten van een aantal bombastische klassiekers, waaronder Nacht op de kale berg van Moessorgski. Hermus stond zondag voor de derde keer op de bok op het driedaagse muziekfestival en genoot zichtbaar van het enthousiasme van de festivalgangers die na elk stuk in uitbundig klappen en joelen uitbarstten.

Met een uurtje yoga in de India begint de 25e editie van Lowlands zondag om 10.30 uur aan zijn laatste etmaal. Hurray for the Riff Raff trapt tegen het middaguur het muziekprogramma van de derde festivaldag af.

Op het programma staan verder onder anderen het Noord Nederlands Orkest, Cypress Hill, Flume en verrassingsact #W?TF!. Mumford & Sons sluit in de Alpha de jubileumeditie van het driedaagse muziekfestival in Biddinghuizen af.

Daarna kunnen de 55.000 festivalgangers nog tot vroeg in de ochtend dansen, naar het theater of de film. Maandag om 12.00 uur moeten alle Lowlanders het terrein en de campings hebben verlaten.

Met flink wat muzikaal en visueel vertoon sloot Editors zaterdagavond het liveprogramma van de tweede dag van Lowlands af. Vuurwerk, confetti en bijna anderhalf uur aan hits kreeg het publiek in de enorme Alpha-tent over zich uitgestrooid.

Editors bracht een bombastische rockshow naar Biddinghuizen. Frontman Tom Smith nam de moeite de tienduizenden Lowlanders in en buiten de tent veelvuldig in het Nederlands te bedanken. Ook feliciteerde hij het festival met zijn 25-jarig jubileum dat het dit weekend viert. Zowel in de tent als buiten in de regen ging het publiek vol overgave mee in het enthousiasme van de Britten.

Lees ook: Dag twee op Lowlands: 'Lize Spit is een luie trut'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het Engelse indietrio alt-J, zaterdagavond in de Alpha-tent, bracht het massaal toegestroomde Lowlandspubliek met zijn hypnotiserende beats en meerstemmige vocalen langzaam in de stemming voor de tweede avond op het festivalterrein in Biddinghuizen. Het publiek in de stampvolle tent genoot net zo hard van de sferische muziek als de duizenden Lowlanders die op de twee heuvels rond de Alpha van het laatste avondzonnetje genoten.

De set van alt-J leek precies afgestemd op het programma dat de 55.000 festivalgangers zaterdag nog voor de boeg hebben. Heel rustig bouwde de energie op. Na alt-J kan het publiek in dezelfde flow door naar Elbow, om daarna verder op te bouwen bij Editors dat het liveprogramma van de tweede festivaldag afsluit in de Alpha. Later in de nacht nemen de dj's het over, met op de line-up onder anderen Robert Hood en Nina Kraviz.

Na een nacht lang dansen op verschillende dj's tilt het Lowlandspubliek zijn moves op de tweede festivaldag naar een hoger niveau. Dansgroep ISH geeft op zaterdagochtend een massale workshop in de Heineken-tent.

Na de dansworkshop trapt Hauschka om 12.00 uur in de India het muziekprogramma van de zaterdag af. Twee uur later is het in de enorme Alpha tijd voor het jubileumprogramma 'De grote 25 jaar A Campingflight to Lowlands Paradise Greatest Hits sing-along'. Onder leiding van Dolf Jansen, Martijn Bosman, De Jeugd van Tegenwoordig, Marco Roelofs, Ester Naomi Perquin en Kees van Hondt kunnen de 55.000 festivalgangers vijf kwartier meebrullen met de grootste Lowlands-hits.

Op de tweede dag van de 25e editie van het driedaagse muziekfestival in Biddinghuizen staan verder onder anderen Ronnie Flex, Kovacs, alt-J, Elbow en Editors op de line-up.

Onze eigen Lowlandsverslaggever Rajko Disseldorp is er dit jaar bij in Biddinghuizen. Elke festivaldag doet hij verslag van zijn hoogtepunten. Dag één: de haast perfecte show van Solange en het waanzinnige absurdisme van Rundfunk.

Lowlands viert dit weekend zijn 25e verjaardag. Een jubileum dat een feestje verdient, en dus worden de 55.000 bezoekers op het uitverkochte festijn in Biddinghuizen drie dagen lang getrakteerd.

Behalve voor het gebruikelijke feestgedruis op het driedaagse festival in de polder zorgt de organisatie dit jaar voor een aantal extra feestelijke activiteiten om het verjaardagspartijtje te vieren. Zo kunnen de Lowlanders elke middag aanschuiven bij een cursus ballonvouwen of deelnemen aan de workshop taarten bakken en versieren Heel Lowlands Bakt.

Ook duikt er geregeld op willekeurige locaties op het festivalterrein een massale stoelendans op. Midden op een druk belopen wandelpad met tientallen festivalgangers tegelijk rondjes dansen om een stapel stoelen, tot de muziek stopt: hilarisch om aan mee te doen én om naar te kijken.

In de gloednieuwe enorme Alpha-tent staat zaterdagmiddag het jubileumprogramma De grote 25 jaar A Campingflight to Lowlands Paradise Greatest Hits Sing-along plaats. Vijf kwartier lang meebrullen met de grootste knallers uit 25 jaar Lowlands-geschiedenis, onder leiding van onder anderen Dolf Jansen, De Jeugd van Tegenwoordig, Marco Roelofs en Kees van Hondt.

Bezoekers tijdens het optreden van de Haarlems band Chef'Special Beeld anp
Bezoekers tijdens het optreden van de Haarlems band Chef'SpecialBeeld anp

In een volle Heineken-tent op het festivalterrein in Biddinghuizen trapte Jonna Fraser vrijdag om 12.00 uur de 25e editie van Lowlands af. Met zijn zwoele stem en swingende liveband speelde de jonge Nederlandse hiphopper de Lowlanders gemoedelijk het driedaagse festival in.

De uitverkochte jubileumeditie begon eerder op de ochtend voor de vroege vogels al met een massale yogasessie.

Veel van de in totaal 55.000 bezoekers waren donderdag al naar Biddinghuizen afgereisd, waar ze na een eerste nacht feesten en kamperen vrijdag aan de eerste festivaldag begonnen

Op het enorme weiland naast Walibi Holland in Biddinghuizen barst vandaag dan echt de vijfentwintigste editie van het muziekfestival Lowlands los. Het driedaagse evenement in de Flevopolder is met 55.000 bezoekers voor het eerst sinds 2014 weer eens uitverkocht.

De jubileumeditie begint vrijdagochtend rond 10.30 uur met een ontspannende yogasessie in de India-tent.

Daarna kan het publiek door naar de komische talkshow Goeiemorgen Lowlands in Helga's voordat rond het middaguur het muziekprogramma van start gaat.

De eerste bands op het blokkenschema van vrijdag zijn Jonna Fraser in de Heineken-tent en Culture Abuse in de India. Later op de dag staan onder anderen Sean Paul, Chef'Special, Moderat, Iggy Pop en The XX op het programma.

De Lowlands-programmering duurt tot en met zondagnacht. De tienduizenden festivalgangers mogen tot maandagochtend op de campings blijven staan, maar moeten tegen 12.00 uur echt allemaal weer huiswaarts.

De muzikale pap die op Lowlands wordt opgediend is enorm uitgebreid. We pikten er de krenten uit. Deze acts mag je volgens ons in ieder geval niet missen.

De weersverwachtingen voor het Lowlands-weekend zien er niet bepaald zomers uit. Het KNMI voorspelt van tijd tot tijd regen en kans op onweer. Zondag pas zou het wat droger worden, terwijl het kwik niet boven de twintig graden uit lijkt te komen.

Op social media is te zien dat de eerste festivalbezoekers zich met regenjassen en plastic zakken voor hun spullen uitrusten tegen de regen.

Zij kunnen sinds 9.00 uur vanochtend al de festivalcamping op en de toestroom van festivalgangers leidde tot files op de N306 bij Harderwijk, zo liet de ANWB weten.

Het is voor het eerst dat de camping donderdag opengaat en ook de 24-uurstent kan al bezocht worden.

Het festival, waarvoor alle 55.000 kaarten zijn verkocht, trapt vrijdag om 12.00 uur af.

Het terrein van Lowlands is dit jaar helemaal anders dan voorheen.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Recalcitrant zijn de bezoekers van Lowlands, dat dit weekend haar 25ste editie beleeft, al lang niet meer. Vroeger was dat heel anders. "Alles moest gewoon in de fik", vertelt directeur Eric van Eerdenburg bij aanvang van het festival.

Afgelopen zaterdag stond in PS van de Week een groot interview met Van Eerdenburg, dat hier terug te lezen is. 'Vorig jaar liep ik als een zombie over het terrein.'

Popfestival Lowlands viert dit jaar zijn 25-jarig bestaan. Sinds 1993 heeft A Campingflight to Lowlands Paradise plaats op het evenemententerrein van Walibi in Biddinghuizen.

Eigenlijk is Lowlands ouder dan 25 jaar. In de jaren zestig van de vorige eeuw had een soort oerversie plaats in de Margriethal van de Utrechtse Jaarbeurs. Het festivalletje in hippiesfeer heette ‘A Flight to Lowlands Paradise’. Toegang tien gulden.

Een jaar later kwam een vervolg waar gitarist Jimi Hendrix zou optreden. Hij belde af wegens een gebroken been. Bekendste band die wel optrad was Pink Floyd. Het festival trok 18.000 mensen en had plaats in december. Voor de wintermaand was gekozen omdat Hendrix dan ook kon.

Nieuw leven
In 1993 werd Lowlands nieuw leven ingeblazen met als standplaats Biddinghuizen in Flevoland. En daar is het festival uitgeroeid tot een begrip. In het eerste jaar kwamen 7800 bezoekers voor onder meer Rage Against The Machine, Smashing Pumpkins en The Verve.

Uit cijfers die de website lowlove.nl heeft verzameld blijkt dat het aantal bezoekers sinds 1993 gestaag is gegroeid. Het drukst was het in 2002 toen organisator Mojo 60.000 toegangskaarten verkocht.

Deze 60.000 zijn niet meer geëvenaard. Van 2006 tot 2014 bleef de kaartverkoop steken op 55.000 stuks. Vanaf 2015 daalden de bezoekersaantallen. In dat jaar noteerde Lowlands ruim 48.000 verkochte tickets en was het voor het eerst in tien jaar niet uitverkocht.

Niet alleen namen de bezoekcijfers toe, de ticketprijzen groeiden ook mee. In 1993 toen Nederland nog de gulden had, kostte een kaartje omgerekend 34 euro. Tien jaar later moest de muziekliefhebber 107 euro neertellen voor drie dagen Biddinghuizen en in 2013 was het bedrag opgelopen tot 175 euro, evenveel als nu.

Lowlove hield ook de prijs van munten voor consumpties bij. Een muntje op de eerste editie kostte 1,20 euro, nu is dat 2,60. Een pilsje is een munt, een portie kibbeling 2,5 munt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden