Review

Terugkeer Stone Roses is een ongekende triomftocht

Zestien jaar hebben de honderdduizenden fans van The Stone Roses moeten wachten op de terugkeer van hun en Manchesters verloren zonen. Afgelopen weekend was het dan zo ver. De drie concerten maakten grote indruk, zo groot zelfs dat we volwassen mannen in tranen zagen uitbarsten bij de eerste tonen van het openingsnummer 'I Wanna Be Adored'.

Coen Brandhorst
Zanger Ian Brown van The Stone Roses. Beeld getty
Zanger Ian Brown van The Stone Roses.Beeld getty

Maar de vreugde over de terugkeer van de groep, die in 1989 een van de meest gelauwerde debuutalbums uit de Britse muziekhistorie maakte, voerde de boventoon bij de in totaal 220.000 bezoekers. Vanaf de eerste noot werden de negentien liedjes door de tienduizenden fans uit volle borst meegezongen. Het zorgde voor een zelden vertoonde concertsfeer op het fraaie terrein van Heaton Park in Manchester.

Bij het massaal meezingen werd zanger Ian Brown regelmatig overstemd. Helemaal niet zo erg, want hij was en is, gezien zijn matige stemgeluid de zwakke schakel van de groep. Hoewel hij vooral 'Waterfall' fraai zong, is zijn stem, met name in liedjes die enige vocale acrobatiek vereisen, op zijn best matig te noemen.

Debuutalbum
Maar dat was dan ook de enige smet op een verder legendarisch concert. De ritmesectie, bestaande uit drummer Alan 'Reni' Wren en Gary 'Mani' Mountfield, groovede als nooit tevoren en ook gitarist John Squire was in topvorm. Kern van de set was natuurlijk het debuutalbum, dat in zijn geheel en met grote toewijding werd gespeeld. Daarnaast hoorden we een aantal B-kanten van singles en ook de beste songs van het tweede en tot nu toe laatste album 'Second Coming' kwamen aan bod. Nieuwe songs waren er niet te horen, ondanks dat de band eerder al bekendmaakte aan een nieuw album te werken. Wellicht bewaart de band die voor latere optredens deze zomer op onder andere Pukkelpop en Sziget.

Opmerkelijk was nog de sneer die Ian Brown uitdeelde aan de onlangs jubilerende koningin Elisabeth, die pas haar 60-jarig regeringsjubileum vierde. Hij deed dat bij de aankondiging van het anti-royaltyliedje 'Elisabeth My Dear' met de woorden: 'This song's dedicated to those parasites down the road, celebrating 60 years of tyranny.' ('Dit liedje is voor de parasieten in het paleis verderop om 60 jaar tirannie te vieren')

Support
Naast de Roses mochten nog enkele gekende namen in het voorprogramma het publiek opwarmen. Met name The Vaccines (met enkele sterke nieuwe songs) en Primal Scream (met een gelikte greatest hitsshow en nieuwe bassiste Debbie Googe van My Bloody Valentine, die Mani opvolgde bij de band) maakten het geheel tot een buitengewoon goed te verteren aanloop naar de hoofdact.

Zo viel er over de prestaties op het podium niets te klagen. Wel stuitend waren de enorme rijen bij de stands voor alcoholische drankjes. Daar liepen de wachttijden algauw op tot meer dan een uur. Ook de terugreis van het Park naar het centrum van Manchester, diende door ons en tienduizenden anderen te voet te worden afgelegd, een tocht die een kleine twee uur in beslag nam. De enorme verkeerschaos en het gebrek aan openbaar vervoer en pendelbussen zorgde voor een indrukwekkende optocht van mensen die zeer tevreden huiswaarts keerden.

De Stone Roses speelden alle drie de avonden dezelfde setlist:

I Wanna Be Adored
Mersey Paradise
(Song for My) Sugar Spun Sister
Sally Cinnamon
Where Angels Play
Shoot You Down
Bye Bye Badman
Ten Storey Love Song
Standing Here
Fools Gold
Something's Burning
Waterfall
Don't Stop
Love Spreads
Made Of Stone
This Is the One
She Bangs The Drums
Elizabeth My Dear
I Am The Resurrection

null Beeld
Gitarist John Squire. Beeld getty
Gitarist John Squire.Beeld getty
Drummer Alan 'Reni' Wren. Beeld getty
Drummer Alan 'Reni' Wren.Beeld getty
Brown in een onderonsje met bassist Mani. Beeld reuters
Brown in een onderonsje met bassist Mani.Beeld reuters
Zanger Bobby Gillespie van Primal Scream. Beeld getty
Zanger Bobby Gillespie van Primal Scream.Beeld getty
Bassiste Debbie Googe van Primal Scream Beeld getty
Bassiste Debbie Googe van Primal ScreamBeeld getty
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden