Update

Terugblik op Maagdenhuisbezetting

Beginnende protesten bij het Maagdenhuis. Foto ANP Beeld
Beginnende protesten bij het Maagdenhuis. Foto ANP

AMSTERDAM - Het is zaterdag precies veertig jaar geleden dat honderden studenten, scholieren en werkende jongeren het Maagdenhuis in Amsterdam bezetten. Paul van Riel, die op dat moment om de hoek in de Voetboogsteeg woonde, legde de actie vast met zijn fotocamera.

De foto's zijn nu gepubliceerd in het boek De Maagdenhuisbezetting '69, waarvan schrijver Harry Mulisch dinsdag het eerste exemplaar krijgt overhandigd. Hij kwam destijds zijn steun betuigen aan bezetters, die vijf dagen en nachten in het administratieve centrum van de Universiteit van Amsterdam aan het Spui doorbrachten. Ook is er een kleine expositie met de foto's van Van Riel te zien in het Amsterdams Historisch Museum (AHM).

De tentoonstelling laat behalve enkele foto's ook onder meer een stukje uit de film over de Maagdenhuisbezetting zien. Verder hangen er stencils en affiches en lijsten waarop alle 660 arrestanten staan vermeld. Het museum heeft een hondertal bezetters opgespoord die zijn uitgenodigd voor de boekpresentatie en de opening van de mini-expositie.

Op 12 mei 1969 had er al een kleine voorbezetting plaats, vertelde conservator van het AHM, Annemarie de Wildt dinsdag. Aktiegroep De Loze Kreet nam de kamer van rector magnificus A. Belinfante in bezit. Hij liet de bezetters door de politie verwijderen. Enkele dagen later renden honderden studenten het Maagdenhuis binnen. Ze bleven omdat ze medebeslissingsrecht en openbaarmaking van universitaire beleidsstukken eisten. Uiteindelijk ontruimde de politie het pand. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden