PlusRecensie Podcast

Terug naar de euforie van eind jaren tachtig

In de BBC-podcast Ecstacy, The Battle Of Rave wordt de sensatie van de ‘lovedrug’ die eind jaren tachtig Europa overspoelde uitvoerig omschreven. De soundtrack brengt de luisteraar direct terug naar de euforische periode van dertig jaar geleden.

null Beeld

Het gevoel van de eerste keer, vraag het iemand die weleens xtc heeft geslikt en de kans is groot dat er een gelukzalige glimlach op het gezicht verschijnt. Het warme gevoel van verbondenheid en liefde, de intensiteit van de muziek, het opgaan in het moment. Maar ook, onvermijdelijk, de terugkeer op aarde, en het lege gevoel in de dagen erna.

In de BBC-podcast Ecstacy, The Battle Of Rave wordt de sensatie van de ‘lovedrug’ die eind jaren tachtig Europa overspoelde uitvoerig omschreven. Meest gehoorde, in plat ­Engels uitgesproken superlatief: ‘fucking amazing’. In zes afleveringen wordt gedetailleerd gereconstrueerd hoe de opkomst van de acid­house en de ravecultuur in Groot- ­Brittannië hand in hand ging met de massale consumptie van xtc.

Aan het woord komen feestgangers van het eerste uur, toonaangevende dj’s uit de begindagen van house, ­dealers, maar ook Shaun Ryder: grootgebruiker, gezicht van de groep Happy Mondays en spilfiguur in ‘Madchester’, zoals Manchester genoemd werd. Ook de Amsterdamse crimineel Steve Brown heeft een gastrol in de podcast. De miljoenen pillen die de Engelse ravers verorberden moesten ergens vandaan komen, en eind jaren tachtig was Amsterdam dé plek waar je moest zijn om een xtc-transport op te zetten.

Formidabele soundtrack

De zesdelige podcast is meer dan een lofzang op de knuffeldrug. Het geeft een afgewogen beeld van de introductie van xtc en de donkere wereld die erachter schuilgaat. Bijzonder zijn de tussenafleveringen, waarin door acteurs fictieve verhalen worden verteld vanuit het oogpunt van een feestganger, een dealer of een undercoveragent.

Zoals je van een podcast van de BBC mag verwachten is de soundtrack formidabel: van housegodfather Frankie Knuckles tot evergreen Pump up the Volume van M.A.R.R.S., de muziek brengt de luisteraar direct terug naar de euforische periode van dertig jaar geleden. Of naar die herinnering aan de allereerste xtc-pil.

Podcast
Ecstasy: The Battle of Rave
Door BBC Radio 5 Live
Te luisteren via alle podcastapps

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden