Tentoonstelling Stedelijk toont Parijse jaren Picasso, Chagall en Mondriaan

Het Stedelijk Museum belicht in de nieuwe tentoonstelling Migranten in Parijs het leven van verschillende kunstenaars die begin 20ste eeuw naar de Franse hoofdstad migreerden.

Het Parool
Pablo Picasso, Zittende vrouw met vishoed (1942). Beeld Collectie Stedelijk Museum Amsterdam.
Pablo Picasso, Zittende vrouw met vishoed (1942).Beeld Collectie Stedelijk Museum Amsterdam.

Het Stedelijk exposeert werken van onder andere Pablo Picasso, Piet Mondriaan en Kees van Dongen. Ook wordt voor het eerst in ruim zestig jaar de 38 werken tellende collectie Chagalls van het museum getoond. Een aantal schilderijen is speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerd.

De kunstenaars, fotografen en grafisch ontwerpers die worden uitgelicht in de expositie zijn in de eerste helft van de vorige eeuw naar Parijs gemigreerd, wat toen gold als hét kunstcentrum van de wereld. Met de tentoonstelling wil het Stedelijk laten zien dat de kunstenaars – ondanks hun succes – zich toch vaak buitenstaanders voelden in de Franse hoofdstad.

‘De Spanjaard Pablo Picasso voelde zich in Frankrijk altijd een vreemdeling, wat hem er niet van weerhield om zich te ontpoppen tot een radicale vernieuwer,’ schrijft het museum in de aankondiging. ‘Ook de Nederlander Kees van Dongen stuitte in zijn beginjaren op moeilijkheden.’

Meepraten bij salonsessies

In de tentoonstelling is ook een ruimte ingericht als salon. Op deze plek kunnen bezoekers reageren op een maandelijks wisselende vraag. De antwoorden dienen als inspiratie voor onder andere schrijver Massih Hutak en stadsdichter Gershwin Bonevacia, die ieder zullen spreken bij een van de maandelijkse salonsessies.

Chagall, Picasso, Mondriaan e.a.: Migranten in Parijs. Stedelijk Museum 21 september t/m 2 februari.

Marc Chagall, Verliefd paar, 1925. Beeld Collectie Stedelijk Museum Amsterdam.
Marc Chagall, Verliefd paar, 1925.Beeld Collectie Stedelijk Museum Amsterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden