PlusInterview

Tentoonstelling over de vele schandalen rond Monsanto

Zo’n zeven jaar geleden hoorde Mathieu Asselin over de rechtszaken die Monsanto voerde tegen boeren die illegaal hun gepatenteerde zaden zouden gebruiken. De fotograaf wijdde er een tentoonstelling aan. “Ik begon te graven en ontdekte dat het verhaal enorm is.” 

Mathieu Asselin bij Ravestijn Gallery - kosteloosBeeld Mathieu Asselin

“Ik wilde een portret maken van de genetisch gemodificeerde maïskolf, maar wilde die kolf niet uit zijn context halen. Daarom heb ik het witte scherm dat erachter zit en de omgeving waarin de maïs groeit ook in beeld gebracht. De foto gaat over natuur, en benadrukt de menselijke interventie.”

Via Skype vertelt de Frans-Venezolaanse documentairefotograaf Mathieu Asselin over een van zijn sterkste foto’s in The Ravestijn Gallery, waar hij zijn onderzoek naar Monsanto toont. Monsanto begon in 1901 als chemisch bedrijf, stapte over naar de biotechnologie en is nu marktleider in genetisch gemodificeerde zaden. Het werd vorig jaar overgenomen door chemieconcern Bayer.

Lopend door Asselins tentoonstelling in The Ravestijn Gallery, lijkt de geschiedenis van Monsanto van schandalen aan elkaar te hangen. Het bedrijf besmette hele landschappen, produceerde kankerverwekkende middelen, verstrikte boeren in wurgcontracten.

“Als je goed kijkt naar zowel het verleden als het heden van Monsanto, krijg je misschien ook een glimp van de toekomst. De geschiedenis van Monsanto herhaalt zich namelijk. Bijvoorbeeld: eerst veroorzaakte Agent Orange gezondheidsklachten, nu is het Roundup.”

Roundup

Agent Orange was een ontbladeringsmiddel dat in de jaren zestig door het Amerikaanse leger over Vietnam werd gesproeid en verschillende soorten kanker veroorzaakte bij zowel de lokale bevolking als Amerikaanse militairen. De laatste tijd is Monsanto veel in het nieuws gekomen omdat het miljoenen aan schadevergoedingen moet betalen aan mensen die ziek zijn geworden van hun op glyfosaat gebaseerde onkruidverdelger Roundup.

“Mijn grootste probleem was een manier vinden om de complexe geschiedenis van Monsanto te vertellen. Ik kan niet alles fotograferen, dus ik moest de beste voorbeelden vinden, die universele zeggingskracht hebben. Geografisch gezien heb ik me beperkt tot de VS en Vietnam. Ik hoop dat boeren in India zullen herkennen dat ze dezelfde problemen hebben als hun collega’s in de VS.”

Behalve foto’s bevat de tentoonstelling ook veel tekst. “Ik weet dat iedereen denkt dat een beeld meer dan duizend woorden zegt, maar dat is niet waar. Een foto vertelt niet het waarom, hoe en wanneer. Ik moet de details vertellen, want mensen moeten het begrijpen. Dus ik gebruik alles wat ik kan: fotografie, tekst, video’s, archiefmaterialen, statistieken.”

The Ravestijn Gallery organiseert bovendien lezingen rondom de tentoonstelling. Dit is de eerste in een nieuwe reeks zomertentoonstellingen waarin de expositieruimte wordt aanboden aan fotografen die maatschappelijke kwesties aankaarten.

Mathieu Asselin, Monsanto®: A Photographic Investigation

Waar The Ravestijn Gallery, Westerdok 824

Te zien t/m 21/8

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden