Plus

Tentoonstelling over Amy Winehouse laat andere kant zien

De ellende in het leven van de in 2011 op 27-jarige leeftijd overleden Amy Winehouse is breed uitgemeten. De intieme tentoonstelling Amy Winehouse: A Family Portrait laat een andere kant van de zangeres zien.

Peter van Brummelen
Amy Winehouse Beeld Mark Okoh
Amy WinehouseBeeld Mark Okoh

De zangeres kon niet luisteren naar haar eigen muziek. Die is daarom ook niet te horen bij Amy Winehouse: A Family Portrait. Wel de 'chill out tape' die ze als dertienjarige samenstelde en waar ze ook als twintiger nog graag naar luisterde. Onderdeel van de expositie is een vel papier waarop ze in zo'n echt jongemeisjeshandschrift noteerde welke 25 nummers op het bandje stonden.

Gefascineerd door jazz
Twee liedjes van een plaat van de Mickey Mouse Club waren er bij. En ook wat nummers van de in de jaren negentig populaire acts The Offspring, Luscious Jackson en Ben Folds Five, maar voor de rest ging het om muziek van ver voor haar geboorte. Jazz en soul vooral, van artiesten als Ella Fitzgerald, Curtis Mayfield, Nina Simone, Isaac Hayes, Frank Sinatra en Louis Armstrong. Hoe kwam een meisje van haar leeftijd aan de liefde voor zulke muziek?

Haar vader Mitch speelde een rol in Amy's muzikale vorming, maar belangrijker was haar vier jaar oudere broer Alex. Toen ze als meisje vanuit zijn kamer een keer muziek hoorde van jazz­pianist Thelonious Monk, was ze direct gefascineerd. Dezelfde Alex is ook de samensteller van Amy Winehouse: a family portrait, de tentoontstelling die in 2013 opende in The Jewish Mu­seum in Londen. Na soortgelijke musea in Tel Aviv, Wenen en San Francisco is de tentoonstelling nu beland in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Wienhause heetten de voorouders van haar vaders kant nog toen ze in de negentiende eeuw van Oost-Europa naar Engeland trokken om zich in Londen te vestigen. Ook de voorouders van Amy's moeder hadden die weg afgelegd. ­Religieus werd de in 1983 geboren zangeres niet opgevoed, maar men hechtte thuis wel aan Joodse tradities. Amy Winehouse was, benadrukt de tentoonstelling, ook trots op haar Joodse achtergrond.

Geen tragiek
Maar het vaak vertelde verhaal dat ze als een ware jiddische mama altijd kippensoep voor haar lijfwachten kookte, moet lariekoek zijn. In een interview met The Guardian zei Alex Winehouse dat zijn zus die één keer voor hem had gemaakt en dat de soep niet te vreten was. Voor de rest wil hij, als het om zijn zus gaat, van geen kwaad weten. Algemeen bekend is hoe tragisch het met haar is afgelopen en hoe dramatisch de tijd was die daaraan voorafging, maar in de tentoonstelling komt dat alles niet aan bod.

Amy Winehouse: A Familiy Portrait

Waar Joods Historisch Museum
Wanneer 29 februari t/m 4 september

Deel van de collectie Beeld anp
Deel van de collectieBeeld anp

Behalve op haar jeugd ligt de nadruk in de tentoonstelling op haar passies voor muziek, mode en Londen. Ellende? Op een cover van het blad Rolling Stone, die op de tentoonstelling hangt, zie je op haar linkerborst de naam Blake getatoeëerd staan: de voornaam van haar echtgenoot Blake Fielder-Civil, de man die zo'n grote rol speelde in haar ondergang. Het is op Amy ­Winehouse: A Family Portrait eigenlijk de enige verwijzing naar het onheil dat de zangeres ten deel viel.

Vrolijk, zelfverzekerd
De veelbesproken documentaire Amy van vorig jaar leidde vooral tot somberheid. Op de tentoonstelling is genoeg ontroerends te zien, maar het levert de bezoeker vooral een goed gevoel op. We leren de jonge Amy kennen als een doodgewoon Joods meisje, dat gek was op Snoopy, graag zong en danste en zielsveel van haar grootmoeder hield. Diezelfde oma was een belangrijke inspiratiebron voor haar latere ­kledingstijl als zangeres. Modeliefhebbers kunnen zich vergapen aan vitrines vol fiftiesjurkjes en schoenen met duizelingwekkend hoge hakken.

Muziekliefhebbers leren van haar uitgebreide cd- en lp-collectie dat ze behalve van al die oude jazz en soul zeker ook van hedendaagse muziek hield: er zat werk van de rapper Nas en de neosoulzangeressen Lauryn Hill en Mary J. Blige tussen.

Heel mooi is een filmpje dat werd gemaakt tijdens een uitvoering van de theaterschool waar ze als tiener een leerling was. Een groot koor van schoolgenoten en daarvoor, als leadzangeres, een piepjonge Amy Winehouse: vrolijk, zelfverzekerd, getalenteerd, voorbestemd voor een grote toekomst. Ach Amy...

Bekijk ook deze fotoserie van de tentoonstelling.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden