Ten Slotte: Teddy Pendergrass 1950-2010

De Amerikaanse soulzanger Teddy Pendergrass. Foto AP Beeld
De Amerikaanse soulzanger Teddy Pendergrass. Foto AP

Bedroomclassics heet een verzamel-cd met de mooiste songs van Teddy Pendergrass passend. De Amerikaanse zanger, die ook wel Teddy Bear werd genoemd, was gespecialiseerd in soulmuziek die het vooral goed deed in de slaapkamer. Met zwoele stem zong hij nummers met veelzeggende titels als Turn off the light en Close the door. Het tempo was daarbij altijd aangenaam relaxed en over een viool meer of minder werd niet moeilijk gedaan.

Pendergrass, die zijn leven lang in de stad Philadelphia woonde, leerde als zoveel zwarte zangers zingen in de kerk. Opvallender is dat hij in die kerk op tienjarige leeftijd ook al de rol van predikant vervulde. Als tiener werd hij drummer bij de zanggroep The Cadillacs, die later opging in Harold Melvin & The Blue Notes. Nadat Harold Melvin de drummer backstage eens had horen zingen, promoveerde hij hem meteen tot leadzanger van de groep.

Kort daarna, in 1972, kwamen Harold Melvin & The Blue Notes onder contract bij Philadelphia International Records (PIR), een zwart platenlabel dat in de jaren zeventig net zo succesvol was als Motown in het decennium daarvoor. Harold Melvin & The Blue Notes hadden - niet in het minst door Teddy Pendergrass' even warme als krachtige stem - over de hele wereld grote hits met songs als I miss you, Wake up everybody en vooral het nu klassieke If you don't know me by now.

Pendergrass, die vond dat hij niet genoeg erkenning kreeg voor zijn rol in de groep, raakte steeds vaker in conflict met Harold Melvin. Dat de groep werd omgedoopt tot Harold Melvin & The Blue Notes featuring Teddy Pendergrass bracht geen uitkomst. De twee braken met elkaar en hadden korte tijd ieder een eigen versie van The Blue Notes. In 1977 begon Pendergrass een carrière onder zijn eigen naam.

Ook solo scoorde hij hits, waarvan Love TKO en The whole town's laughing at me de bekendste zijn. Hij was in de Verenigde Staten de eerste zwarte zanger van wie vijf opeenvolgende albums de platina status behaalden. In 1982 raakte hij zwaar verlamd toen de remmen van zijn Rolls Royce dienst weigerden en hij tegen een boom knalde. Een transseksuele nachtclubdanseres die naast hem in de auto kwam er goed vanaf, maar Pendergrass zou de rest van zijn leven in een rolstoel zitten.

Na uitgebreide therapie begon hij weer platen op te nemen. In 1984 zong hij op zijn album Love language een duet met de toen nog volstrekt onbekende Whitney Houston. Een jaar later trad hij voor het oog van de wereld samen met Ashford & Simpson op tijdens Live Aid. Maar het grote succes was na zijn ongeluk voorbij. Truly blessed was niettemin de titel van de autobiogafie die in 1998 van de diep gelovige Pendergrass verscheen. Woensdag overleed Teddy Pendergrass, 59 jaar oud, aan darmkanker. (PETER¿VAN¿BRUMMELEN)

teddypendergrass.com

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden