Ten Slotte: Michael Jackson (1958-2009)

Michael Jackson in zijn hoogtijdagen in de jaren tachtig. Foto ANP Beeld
Michael Jackson in zijn hoogtijdagen in de jaren tachtig. Foto ANP

AMSTERDAM - De King of Pop is niet meer. De bijna 51-jarige Amerikaanse popzanger Michael Jackson is volgens diverse nieuwsorganisaties donderdag aan een hartstilstand overleden. Hij zou volgens verschillende Amerikaanse media in zijn woning in Los Angeles een zelfmoordpoging hebben gedaan door slaappillen in te nemen. Met zijn dood komt een einde aan een opmerkelijke carrière die in zijn kleuterjaren startte en decennia lang zou voortduren.

Niets aan de fragiele, bijna doorzichtige verschijning die de afgelopen jaren beschermd door kleerkasten en paraplu's door het leven ging, herinnerde meer aan het kwikzilverachtige ventje dat op vierjarige leeftijd met zijn broers Jackie, Tito, Marlon en Jermaine de Jackson Five vormde. Hij aapt dan zijn danspasjes en schreeuwtjes na van de destijds nog beweeglijke James Brown, maar gaandeweg ontwikkelt hij een geheel eigen stijl. Hoezeer look-a-likes ook oefenden en kopieerden, er was maar een die echt kon 'moonwalken': Michael Joseph Jackson, geboren op 29 augustus 1958 in Gary, Indiana.

De ontdekking van de Jackson Five door Motown-zangeres Diana Ross, eind jaren zestig, betekent de start van een glanzende carrière. In de jaren zeventig is er succes voor alle broertjes, maar vanaf 1979 stijgt met de verschijning van zijn album Off The Wall alleen de ster van Michael, de vijfde zoon van Joseph en Katherine Jackson, nog tot grote hoogten.

Met producer Quincy Jones tekent Michael in 1982 voor het album Thriller, een uitgekiende mix van pop, jazz en r&b. Thriller, waarvan wereldwijd 40 miljoen exemplaren worden verkocht, krijgt een plekje in het Guinnes Book of Records als best verkochte solo-plaat. Michael maakt dan ook handig gebruik van het nieuwe fenomeen videoclip. De geraffineerde filmpjes van Billie Jean en Beat It laten zien dat Jackson een ware naar het kruis grijpende magiër van de dans is.

Maar deze clips, de eerste van een zwarte artiest die op MTV te zien zijn, zijn nog niks vergeleken met het huzarenstukje dat hij van het nummer Thriller maakt, een lange film waarop de zanger danst met een heel regiment zombies. Zijn populariteit kent dan geen grenzen en de commercie ruikt geld: Pepsi-Cola sluit een langdurig sponsorcontract met de artiest.

De status van superster kent ook zijn schaduwzijden. Vanaf begin jaren tachtig verschijnen steeds meer vreemde verhalen over hem in de wereldpers, niet in de laatste plaats omdat hij categorisch weigert zich te laten interviewen. De bijnaam King of Pop wordt met evenveel gemak ingeruild voor het stempel Wacko Jacko.

En kon je de pers ongelijk geven? Jackson woont op een grotesk landgoed bij Los Angeles, met dierentuin en kermis. Een lama en chimpansee Bubbles maken deel uit van zijn vriendenkring. Hij voelt zich het meeste thuis in Disneyland, Peter Pan is zijn lievelingsboek en hij verkiest het gezelschap van E.T. ('Phone home.'). Hij moet toch wat met zijn geld en koopt voor 47,5 miljoen dollar de ATV Music Catalogus, waarin alle songs van de Beatles zijn ondergebracht.

Daarnaast verschijnen er allerlei verhalen over zijn vermeende liefdesrelaties (met onder anderen Diana Ross) en (gebrek aan) seksuele ervaring dan wel seksuele aberraties. Een groep Jehovahs Getuigen ziet in hem de Messias, geruchten willen dat hij aan de drugs is om blank te worden en ook zou hij in een zuurstoftent slapen om veroudering tegen te gaan.

Het megasucces van Thriller weet Jackson dan niet meer te evenaren. De albums Bad en Dangerous halen nog niet de helft van het Thriller-record. Het belet amusementsgigant Sony niet om Jackson in 1991 voor een bedrag van 890 miljoen dollar - weer een record - vast te leggen voor zes albums.

Legendarisch interview
Op 10 februari 1993 wordt vanaf Jacksons ranch een inmiddels legendarisch interview door Oprah Winfrey uitgezonden. Hij praat over de losse handen van vader Joe, zijn pigmentziekte en de zieke kinderen die hij uitnodigt in zijn pretpark. De aandoenlijke indruk die de giechelende Jackson achterlaat, wordt teniet gedaan als hij een half jaar later wordt beschuldigd van ontuchtige handelingen met de 13-jarige Jordan Chandler. Hij weet een proces te voorkomen door de geëiste schadevergoeding van 20 miljoen dollar te betalen. Van de weeromstuit breekt Pepsi met de entertainer.

De zanger is weer wereldnieuws als hij in mei 1994 in de Dominicaanse stad La Vega trouwt met Lisa Marie Presley. Op die verbintenis rust echter geen zegen, zoals ook het huwelijk met verpleegster Debbie Rowe in 1996 van korte duur is. Hij krijgt met haar echter wel twee kinderen: zoon Prince Michael en dochter Paris.

In 1997 verschijnt het remix-album Blood On The Dancefloor. Het is geen populair album, ook niet bij Jackson zelf, die niet achter de release staat. Het album Invincible uit 2001 verkoopt wereldwijd een slordige tien miljoen exemplaren.

Toch wordt de cd als een flop omschreven. Dit komt niet in het minst door een conflict tussen Jackson en platenmaatschappij Sony, die het album daarop weigert te promoten. Er worden maar twee singles uitgebracht, tot grote woede van Jackson.

Ook daarna keert de rust niet weer in Jacksons leven. Zo is er het incident met zijn zoontje op het balkon van een Berlijns hotel en zijn kinderen moeten in het openbaar een sluier dragen. Zelf zegt hij te willen voorkomen dat de opdringerige pers met foto's van zijn kinderen aan de haal gaat, ook wegens het gevaar van ontvoering.

Een groot deel van 2002 en begin 2003 wordt Michael Jackson gevolgd door de Britse journalist Martin Bashir. Dit resulteert in de omstreden documentaire 'Living with Michael Jackson', waarin de zanger bekent er geen kwaad in te zien het bed te delen met jonge kinderen. Na de uitzending keert een leger van zeventig rechercheurs Neverland binnenstebuiten, op zoek naar bewijzen van kindermisbruik.

Die aanklacht wordt niet bewezen geacht. Michael Jackson is daarna vrij om te gaan en staan waar hij wil. Maar hij is nog niet vrij van zorgen. In 2006 wordt Jackson ervan beschuldigd dat hij zijn park 'Neverland' verwaarloost en de werknemers niet meer betaalt. Na onderzoek blijken de ranch en zijn dieren in goede conditie te zijn. In maart 2006 sluit hij het complex gedeeltelijk, betaalt de achterstallige lonen en ontslaat de werknemers waarvan sommigen al meer dan tien jaar op de ranch werken.

Sindsdien komt de zanger weer in het nieuws dat hij in financiële problemen verkeert, maar ook met berichten dat hij aan een nieuw album zou werken. Dit voorjaar kondigt Jackson op een persconferentie zijn comeback aan. Jackson werkte de afgelopen twee maanden in Los Angeles om zijn nieuwe concerttour This Is It te starten in de O2-Arena in Londen. Hij zou daar tot maart 2010 vijftig concerten geven die allemaal binnen recordtijd uitverkocht waren.

Begin juni meldden diverse internationale media dat er zorgen waren over de gezondheid van de megaster. Naar verluidt woog hij minder dan 57 kilo. Onlangs werd huidkanker bij de zanger geconstateerd. (GPD)

Michael Jackson in de clip Thriller. Foto GPD Beeld
Michael Jackson in de clip Thriller. Foto GPD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden