Ten Slotte Martijn Brozius 1941-2009

Brozius werd bekend met de rol van Aernout Koffij in de televisieserie Kunt U Mij de Weg naar Hamelen Vertellen, Mijnheer? Foto ANP Beeld
Brozius werd bekend met de rol van Aernout Koffij in de televisieserie Kunt U Mij de Weg naar Hamelen Vertellen, Mijnheer? Foto ANP

Honderddrieëntwintig afleveringen maakte Martin Brozius van de populaire kinderquiz Ren je rot. Altijd in zijn vertrouwde rode pak en vlinderstrik. Elke woensdagmiddag zaten een kleine twee miljoen mensen aan de buis gekluisterd. Het waren gouden (tv-)tijden voor Brozius, die ook in Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer? furore oogstte.

Maar echt geluk bracht het hem niet. 25 uur per etmaal werd hij door het vak opgeslokt, vertelde hij Het Parool. ''Het heeft iets wrangs als je jarenlang leuk doet voor andermans kinderen, terwijl je je eigen kinderen vrijwel nooit ziet.''

Na het succes volgde een zwart gat: een scheiding, fysieke problemen, straatvrees, belastingellende. Toch bleef Ren je rot altijd aan hem kleven. Jaren later werd hij nog gevraagd om het spel met bedrijven of studenten te spelen.

Brozius' succes kwam na een jeugd van vallen en opstaan. Hij werd geboren in Hoorn en belandde na de scheiding van zijn ouders in een rooms-katholiek weeshuis. Later werkte hij nog een poosje bij zijn moeder in de snackbar, om vervolgens op kermissen lootjes te gaan verkopen.

In Amsterdam besloot hij de Kleinkunstacademie te gaan volgen. Straatarme tijden waren het. Om iets extra's te verdienen, werkte Brozius als 'receptionist, barkeeper en kamermeisje' in een Amsterdams hotel. Waren alle kamers bezet, dan sliep hij in de linnenkast. En knaagde de honger, dan werd er wel eens een peertje van een Albert Cuypkraam gejat.

Een kleine rol in de musical No No Nanette bracht de ommekeer, ook al werd de show een flop. Brozius sprak zelf altijd over No, No Recette. Maar hij bleef dansen en spelen, in tv-musicals van de NCRV, vrije producties en eigen repertoire. Tot aan de grote tv-doorbraak. Al bleef hij het theater ook trouw. Zo was hij geruime tijd verbonden aan het Amsterdams Volkstoneel en - later - Nooys Volkstheater.

Met zijn gezondheid was het al lang kwakkelen. Een aantal hartinfarcten en suikerziekte deden hem er oud uitzien. Dinsdagavond overleed hij, 67 jaar, in een Amsterdams ziekenhuis.

Oud-Hamelen-collega Loeki Knol reageerde geschokt. ''Hij had een lieve uitstraling. Over zijn ziek zijn wilde hij nooit praten.'' Rob de Nijs, ook uit Hamelen: ''Zijn leven was zeker de laatste tien jaar niet gelukkig. De laatste tijd overheerste alcohol zijn leven en hij rookte veel. Hij is niet zuinig geweest op zijn lijf.'' (CORRIE VERKERK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden