Ten Slotte: James Purdy 1914 - 2009

In 1990 mocht auteur James Purdy zowaar even het genoegen smaken een bestsellerauteur te zijn. Niet in zijn vaderland, de Verenigde Staten, waar hij altijd een cultschrijver zou blijven, steeds omgeven door een zweem van controverse, maar in Nederland, waar zijn Garments the living wear (vertaald als De gewaden der levenden) na Purdy's intrigerende verschijning op tv bij Hier is... Adriaan van Dis een tijdje de winkels uit vloog.

James Purdy overleed vrijdag, op 94-jarige leeftijd. Hij was de schepper van een oeuvre vol korte verhalen, romans, toneelstukken en poëzie, de bedenker van een zwartgallig, bizar en genadeloos universum, dat veel critici afstootte, maar anderen (Susan Sontag, Gore Vidal) juist aantrok.

De openlijk homo-erotische ondertoon van zijn werk, de geladen, joyeuze schrijfstijl en de reuring die zijn boeken veroorzaakten, maken hem tot de Amerikaanse Gerard Reve. Meteen al in zijn debuutroman, 63: Dream palace (1956), zorgde het vrijelijke gebruik van het woord motherfucker ervoor dat in Engeland uitgever Gollancz het boek weigerde uit te geven.

Maar Purdy's totale schaamteloosheid was ook zijn grote kracht. ''Ban elke schaamte uit,'' was dan ook zijn advies aan beginnende schrijvers. (ERIK VOERMANS)

The James Purdy Society

James Purdy in 2008. Foto AP/Bebeto Matthews Beeld
James Purdy in 2008. Foto AP/Bebeto Matthews
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden