Ten Slotte: Irving Penn (1917-2009)

Irving Penn, één van de invloedrijke modefotografen van de vorige eeuw, is woensdag op 92-jarige leeftijd in zijn huis in New York overleden. Hij werkte decennia voor het Amerikaanse tijdschrift Vogue, en definieerde met zijn foto's de elegantie van de jaren vijftig en zestig.

Zijn modefoto's van de beroemdheden en topmodellen van zijn tijd verhuisden moeiteloos van de glossy pagina's van de Vogue naar de muren van de grote musea in de wereld.

Penn maakte iconische portretten van Truman Capote, Pablo Picasso, Alfred Hitchcock en zo ongeveer iedere andere grote kunstenaar en schrijver van zijn tijd.

Terwijl hij vanaf 1943 voor Vogue fotografeerde, bleef zijn stijl dwars door alle moderevoluties heen opmerkelijk constant. Hij fotografeerde zijn modellen bijna alsof ze klassieke beelden waren, met een ongelooflijk oog voor detail en compositie. En terwijl om hem heen steeds meer een 'snapshotesthetiek' werd gebruikt, bleef zijn werk compositorisch strak en minimalistisch: geen haartje verkeerd. En áls het verkeerd zat, dan was het omdat Penn het had toegestaan. Hij maakte school door modellen tegen een egale witte achtergrond te fotograferen: alles voor de vorm.

In zijn vrije werk kon hij met dezelfde hang naar perfectie inheemse stammen of sigarettenpeuken op de straten van Manhattan fotograferen. (MARK MOORMAN)

Irving Penn in de weer met een Papoeaman en -kind. Foto AP Beeld
Irving Penn in de weer met een Papoeaman en -kind. Foto AP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden