Tekeningen van Fiep Westendorp bij hoge uitzondering in nieuwe dichtbundel

De tekeningen van kunstenares Fiep Westendorp, die vermaard is om haar werk voor Annie M.G. Schmidt en Mies Bouhuys, zijn voor het eerst in lange tijd weer in een nieuw boek te zien.

Erik Voermans
Fiep Westendorp in 2003. Beeld ANP
Fiep Westendorp in 2003.Beeld ANP

Haar illustraties worden gebruikt in de gedichtenbundel Word maar beter van schrijver-acteur Mark Haayema. Het is een bundeling van de teksten die de 35-jarige Haayema schreef in het ziekenhuis toen hij chemotherapie kreeg vanwege lymfeklierkanker.

De nazaten van Westendorp, die haar werk beheren en bewaken, gaven bij hoge uitzondering toestemming om tekeningen van de in 2004 overleden kunstenares te gebruiken. Sinds haar dood verschenen er wel boeken met oud werk van Westendorp, maar deze werden alle geïnitieerd door de erven zelf.

Prinses Máxima Centrum

“Het werk van Fiep is nog altijd volop in de aandacht,” stelt een woordvoerder van de Fiep Foundation. “Het is echter uitzonderlijk dat we samenwerken met een nieuwe schrijver; dat doen we maar zelden. Mark hebben we leren kennen omdat hij een theatervoorstelling maakte van Pluk van de Petteflet en het klikte heel goed. Hij heeft een zeldzame manier van denken, die goed past bij de tekeningen van Fiep.”

De opbrengsten van de gedichtenbundel, die onlangs verscheen, gaan naar het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Haayema speelde onder meer in Sesamstraat, Woezel & Pip en Ja Zuster Nee Zuster. Hij schreef al diverse boeken voor kinderen, zoals Johannes de Parkiet, Joep! en Muk, en was ook verantwoordelijk voor diverse liedjes voor Kinderen voor Kinderen.

Fiep Westendorp geldt als een van de bekendste Nederlandse tekenaars van de afgelopen eeuw. Via Simon Carmiggelt en Adriaan Roland Holst kwam ze na de bevrijding in Amsterdam terecht bij Het Parool. Daar begon ze met Annie M.G. Schmidt op de kinderpagina van de krant met de avonturen van Jip en Janneke, die van 1952 tot en met 1957 elke week in de krant stonden.

Daarna bleef ze veel met Schmidt samenwerken en verzorgde ze de tekeningen in de boeken van Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Otje en Floddertje. Later maakte ze de illustraties bij de verhalen van Mies Bouhuys over de poezen Pom & Pim, die ook in Het Parool stonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden