Plus

Techgiganten strijden om de voordeur met 'slimme' deurbel

Vanaf de bank zien wie er voor de deur staat (en beslissen of je wel of niet opendoet). Ook de deurbel kun je tegenwoordig verbinden met een app.

null Beeld Nathalie Dekker
Beeld Nathalie Dekker

Nog even oefenen. Want wat nu toch die engelachtige verschijning betekenende die om half vier 's nachts in de grijzige wereld van het nachtzicht voor de deur zweefde, is nog even gissen. Hoewel het eerder een opgeschrokken vogel of een buitenmodel insect zal zijn geweest dan een fictieve hemelbewoner.

Maar goed, de belofte dat onze kersverse videodeurbel alle bezoekers registreert, blijkt te kloppen. Kwestie van de virtuele herkenning wat nauwkeuriger afstellen.

Het principe van de videobel is eenvoudig. De deurbel gaat, de smartphone trilt. Op het telefoonscherm duikt ­videobeeld op van de aanbeller, die met een druk op de ­microfoonknop kan worden toegesproken - en ook zelf kan terugpraten.

Voor appartementbewoners is een videodeurbel niks nieuws onder de zon. Voor de eigen huisdeur was de keuze tot nu toe beperkt. Maar de techniek dendert voort, net als de bereidheid om van alles en nog wat aan een app te hangen. Dus gaat nu ook de deurbel digitaal.

Strijd tussen techgiganten
Deze maand kwam Nest met zijn Hellobel, als aanvulling op de wifi-veiligheidscamera's die de Amerikanen al langer verkopen.

De Googledochter is er betrekkelijk laat bij, na de hausse aan eerstegeneratiebellen, een jaar of twee geleden. De toen bedachte videodeurbel Ring is ook in Nederland al een tijdje op de markt.

Tegelijkertijd is de Nest Hello ook goed getimed. Pionier Ring kwam in april voor ruim een miljard dollar in handen van Amazon, zodat zich aan de voordeur nu een interessante strijd tussen twee techgiganten ontspint, waarbij prijzen van vergelijkbare producten en diensten flink op elkaar worden afgestemd.

Deze maand kwam Nest met zijn Hellobel, als aanvulling op de wifi-veiligheidscamera's die de Amerikanen al langer verkopen. Beeld Nest
Deze maand kwam Nest met zijn Hellobel, als aanvulling op de wifi-veiligheidscamera's die de Amerikanen al langer verkopen.Beeld Nest

De Hello zal een flinke dobber hebben aan de Ring, waarvan het instapmodel inmiddels voor 99 euro bij Amazon in de virtuele etalage ligt. Dat instapmodel heeft weliswaar niet de 4K videokwaliteit van de Nest en werkt op batterijen, maar wie tevreden is met een bel die de smartphone doet rinkelen kan er prima mee aan de slag. Er is ook een Ring (de Pro) met bedrading, die toevallig exact evenveel kost als de 279 euro die Nest vraagt.

De Ringbellen zijn zowel draadloos als met een stroomkabel aan te sluiten. De Nest alleen bekabeld. Toch loont dat draadje de moeite: draadloos is bij videocamera's, zeker met een bewakingsfunctie, niet per se goed nieuws. Niet alleen raakt een batterij vaak op een ongelukkig moment leeg, een accu heeft ook cruciale gevolgen voor de gebruiksvriendelijkheid.

Slaapstand
Om stroom te besparen zet de draadloze Ring zichzelf in slaapstand. Wordt er op de bel gedrukt, dan schrikt hij wakker en zoekt contact met het ingestelde draadloze netwerk, waarna de bel op de smartphone van de gebruiker rinkelt.

Tegen die tijd - er kan zo 30 seconden verloren gaan - zullen de meeste aanbellers ofwel geïrriteerd op de deur tikken of simpelweg het hazenpad hebben gekozen.

De Nest is met een draadje verbonden aan de transformator die ook de deurbel aandrijft. Daardoor is hij altijd wakker, tenzij er een stroomstoring is. Aanbellen geeft dan ook vrijwel meteen een reactie op de smartphone. Die band met de traditionele deurbel heeft ook als voordeel dat je zonder smartphone kunt horen dat er iemand voor de deur staat.

De draadloze Ring heeft die functie niet. Daarentegen is de batterijbel eenvoudig te monteren. Ring koketteert juist met het feit dat er niet bekabeld hoeft te worden en je de videobel zonder geboor en gehak kunt ophangen.

Nu valt dat laatste bij de Nest nog wel mee, maar de gebruiker moet wel doehetzelf-skills en elektrotechnische vaardigheden bezitten. Eventueel kan er via de winkel een monteur worden geregeld, maar die vraagt daar dan zo'n 75 euro voor.

Geen van beide bellen heeft ook een traditionele bel, hoewel je bij het indrukken buiten wel een klingel hoort. Ze kunnen parasiteren op een bestaande deurbel, bij de Ring kan een aparte wifibel (35 euro) worden bijgekocht.

De goede verstaander begrijpt nu al dat beide bellen een altijd werkende wifiverbinding vereisen. De milieubewuste zorgzame gebruiker die zijn netwerk op ongebruikte momenten uitzet, zal ook de appbel missen, hoewel bij de Nest de reguliere bel wel overgaat.

Zelflerend
Zowel bij Ring als bij Nest zit er een aardige adder onder het gras. De bezitter van de deurbel kan maar drie uur ­video terugkijken - veel te kort om bij een dagje van huis bruikbaar te zijn.

Wie langer wil, zal daarvoor een abonnement moeten afsluiten dat de videobeelden tien dagen (Nest: 5 euro per maand) of dertig dagen (Nest: 10 euro, Ring 3 euro) in de cloud opslaat.

Pas dan is het ook mogelijk om op het camerabeeld gebieden in te stellen waar de camera geen alarm slaat (of juist wel), zodat niet elke voorbijloper wordt opgemerkt en is gezichtsherkenning in te schakelen voor als er een bekende voor de deur staat.

Het instellen in beeld van actievrije zones - waarbij de camera niet reageert - is van belang, omdat van privacywaakhond AP bewakingscamera's niet op de openbare weg mogen filmen.

In dit soort functies heeft de Hello een streep voor, met dank aan de ervaring die het merk met zijn wificamera's heeft opgedaan. De Hello is ­merkbaar zelflerend, zodat aanbellers al na de eerste keer worden herkend, voorbijlopers worden genegeerd en ­insecten veronachtzaamd.

Sommige goedkope videobellen, voor tientjes op Chinese ramsjsites te koop, slaan beelden op een geheugenkaartje op. Dat lijkt voordelig, want het scheelt abonnementskosten.

Maar het levert ook een risico op: de onverlaat die herkenning wil voorkomen, jat simpelweg de bel mee. De boef die dat bij de Nest Hallo of de Ring doet, staat er in de cloud gekleurd op - en Ring belooft de bel bij diefstal gratis te vervangen.

Blijft natuurlijk de vraag waarom we de aanbeller wel kunnen toespreken, maar vervolgens niet op afstand ook de deur kunnen openen. In de VS heeft Nest al een slim slot ontwikkeld, samen met slotenmaker Yale, dat er 279 dollar (exclusief btw) kost.

Ook het Oostenrijkse Nuki biedt een appsleutel die op bestaande cilindersloten gemonteerd kan worden. Zo kunnen huisgebruikers niet alleen de deur openen door hun smartphone in de buurt te houden, maar deze ook op afstand bedienen.

Of, tegen bijbetaling en een extra apparaatje, een heus toegangsbeheer toestaan, zodat de pakjes- of boodschappenbezorger zelf binnen kan worden gelaten.

AH.nl heeft er al oren naar.

Nieuwste snufjes

In de VS is zowel Nest als Ring alweer verder. Beide bedrijven bieden er al een 'beveiligingssysteem' aan dat enigszins vergelijkbaar is met ­traditionele alarmsystemen, inclusief bewegingsdetectoren voor ramen en deuren.

Ring is deze maand in de VS begonnen met het verschepen van zijn tamelijk traditionele Ring Alarm (met pincode). Deze is met 199 dollar (exclusief btw) een stuk goedkoper dan de veel uitgebreidere en geavanceerdere 399 dollar (exclusief btw) kostende Nest Secure, die met rfid-chips werkt.

In beide gevallen kunnen bestaande apparaten, zoals de deurbel, op dat systeem worden aangesloten.

Al dat gemak heeft zijn prijs. Zowel Nest als Ring biedt geen volwaardig alternatief voor het traditionele beveiligings­systeem. De gebruiker is zijn eigen alarmcentrale. Is er iets mis, dan zal hij moeten reageren op de alarm­berichten op zijn smartphone en zelf moeten ingrijpen. Ring claimt wel 'professionele monitoring'.

Zowel Nest als Ring wil niet kwijt wanneer dat alarmsysteem onze kant op komt, maar gezien hun eerdere stappen is dat een kwestie van tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden