PlusDans

Te veel decoratieve dans in Liefde in tijden van klimaatverandering

Liefde in tijden van klimaatveran­dering. Is dat anders dan liefde in een gelijkblijvend klimaat? In All Over – Acts of Love denkt Kay van wel – anders zou hij er geen artikel over schrijven. Maar hoe het precies zit, weet hij niet – zijn stuk is nog niet af.

Fritz de Jong
Theatergroep Oostpool speelt All Over - Acts of Love. Beeld Alwin Poiana
Theatergroep Oostpool speelt All Over - Acts of Love.Beeld Alwin Poiana

Hij wordt aangesproken door EL, die interesse toont voor het artikel, maar veel meer nog voor Kay zelf. Aan het begin van haar knisperende dialoog schrijft Hannah van Wieringen dat Kay en EL gespeeld kunnen worden ‘door iedereen die verliefd op elkaar zou kunnen worden’. Regisseur Marcus Azzini meende dat ac­teurs Ludwig Bindervoet en Kendrick Etmon aan dat signalement voldeden.

Een gelukkige keus, want de wisselwerking tussen de ironisch brutale Bindervoet en de voorzichtig aftastende Etmon fascineert van begin tot eind. Op een tamelijk kaal podium nemen de twee hun publiek mee van de koffieshop waar ze elkaar treffen, via het Rijksmuseum waar ze een rollenspel spelen, naar de nachtelijke begraafplaats waar ze een grafrede uitspreken voor een geliefde overledene.

De liefdesdronken ontmoeting tussen twee naar een zielsverwant hunkerende dertigers wordt doorkruist door een zevental dansers van ICK Amsterdam. Interactie met de acteurs is er nauwelijks. De choreografie van Emio Greco en Pieter C. Scholten gaat zijn eigen gang.

Op zich is de afwisseling tussen die babbelende mannen en op hun eigen ritme bewegende lijven niet onplezierig. Helaas missen de meeste dansgedeelten de koortsachtige urgentie van de tekst en het acteerwerk. Het spel van aantrekken en af­stoten is toch bij uitstek het domein van de danskunst, maar in deze voorstelling wordt dat spel vooral ge­speeld met taal.

Enkele keren grijpen de dansers de toeschouwer bij de lurven, met krachtig ensemblewerk. Te veel van het bewegingsmateriaal blijft echter hangen in het decoratieve. Het is dans die niet stoort, maar ook niet essentieel wordt voor de voorstelling.

DANS/TONEEL
All Over – Acts of Love

Door Toneelgroep Oostpool en ICK Amsterdam
Gezien 5/11 Haarlem
Te zien 9 -10/12 ITA

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden