PlusFilm

Tarantino schetst komisch Hollywood achter de schermen

In Once Upon a Time in ... Hollywood verweeft Quentin Tarantino een gedetailleerde historische reconstructie van Los Angeles met zijn eigen herkenbare fictie.

Bart Van der Put
Margot Robbie als Sharon Tate in Once Upon a Time in ... Hollywood.  Beeld
Margot Robbie als Sharon Tate in Once Upon a Time in ... Hollywood.

Bescheiden is Quentin Tarantino niet: zijn negende film heet Once Upon a Time in … Hollywood. De titel verwijst naar Once Upon a Time in the West en Once Upon a Time in America, twee meesterwerken van Sergio Leone. In navolging van de Italiaan grijpt Tarantino terug naar een specifieke plaats en tijd en gebruikt hij de voorbeeldig gedetailleerde reconstructie van het historische tijdsbeeld als decor voor fictie met een herkenbare eigen signatuur.

De plaats van handeling is Los Angeles, het jaar is 1969. In de zomer van dat jaar werden Hollywood en de wereld opgeschrikt door een reeks ongekend brute moorden. Het beroemdste slachtoffer was de hoogzwangere actrice Sharon Tate, die met haar echtgenoot Roman Polanski een villa in Beverly Hills huurde. Tarantino’s film draait om de vriendschap tussen hun fictieve buurman Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) en diens stuntman, chauffeur annex verzorger Cliff Booth (Brad Pitt), maar de filmmaker blikt ook regelmatig over de schutting om een inkijkje in het leven van Tate (Margot Robbie) te geven.

Tate is een rijzende ster, haar echtgenoot een fenomenaal succesvolle regisseur. Dalton worstelt met het idee dat zijn glorietijd als televisie­ster voorbij is, maar de innemende Booth steunt hem door dik en dun. Tarantino gebruikt de tweedeling tussen klimmers en dalers in een wereld van klatergoud voor een aanstekelijk liefdevolle en humoristische schets van het leven achter de schermen van Hollywood, dat destijds een ingrijpende verandering doormaakte. Hij neemt daar alle tijd voor, maar het is heerlijk rondkarren door het oude L.A. met DiCaprio en Pitt in topvorm en een puik ensemble vol kleurrijke bijrolspelers.

Er is echter ook een toenemende spanning over wat komen gaat, wanneer de zomer zich aandient en de hippievolgelingen van de moord­lustige sekteleider Charles Manson vanuit de periferie op de voorgrond treden. Tarantino gaat verder dan andere filmmakers in zijn afrekening met de boeman uit zijn jeugd, maar na David Fincher (Zodiac) en Fatih Akin (Der Goldene Handschuh) slaagt hij er zowaar in daarbij een gevoelige snaar te raken. Dit is niet het werk van een borstkloppende provocateur, maar een ontroerende hartenkreet van een weemoedige cinefiel.

Once Upon a Time in … Hollywood

Regie Quentin Tarantino
Met Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Al Pacino
Te zien in Arena, Cinecenter, City, Eye, FC Hyena, Filmhallen, Kriterion, The Movies, De Munt, Studio/K, Tuschinski

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden