Talkshows weg van Westergasterrein, terug naar Hilversum

De talkshows De Vooravond, M en Op1 vertrekken uit de studio’s op het Westergasterrein. De Nederlandse Publieke Omroep wil de talkshows en hun redacties weer terugverhuizen naar het Hilversumse Mediapark en heeft het huurcontract van de panden in Amsterdam-West opgezegd.

Stefan Raatgever
Voorheen zat De Wereld Draait Door er, nu Op1. Beeld Hollandse Hoogte / Olivier Middendorp Fotografie
Voorheen zat De Wereld Draait Door er, nu Op1.Beeld Hollandse Hoogte / Olivier Middendorp Fotografie

Uiterlijk 31 december van dit jaar zullen alle activiteiten zijn gestaakt. Wanneer de laatste uitzending vanuit het gebouw aan de Pazzanistraat komt, is nog onduidelijk. Vermoedelijk zullen de redacties in het najaar verhuizen. Over de reden van het vertrek zegt een NPO-woordvoerder: “De NPO en de omroepen kijken altijd naar alle mogelijkheden rond de locaties van programma’s, ook met oog op efficiency en kosten. We gaan nu op zoek naar een nieuwe en doelmatige locatie.”

‘Nieuwe kansen’

Duncan Stutterheim, eigenaar van het Westergasterrein, zegt het besluit van de omroep te betreuren. “BNNVara (maker van De Vooravond en deel van Op1, red.) had willen blijven, maar de beslissing is omroepbreed genomen. Aan de ene kant jammer, natuurlijk. Maar aan de andere kant biedt zo’n stap ook nieuwe kansen. We hebben nog steeds de visie om van de Westergas een cultuurdorp te maken. We vinden het ook leuk als de hoofdstraat een wat opener karakter krijgt. Zeker in het begin waren de studio’s goede reclame, maar je kon er als gewone bezoeker niet naar binnen. We staan nu weer open voor mooie, nieuwe plannen.’’

Vanaf 2010 werden talkshows De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman opgenomen op het Westergasterrein. Daarna kregen ook de talkshows Pauw, Jinek, Op1, M en De Vooravond er een plek.

Eerder deze maand vertrok omroep AvroTros uit Vondel CS in het Vondelpark. De omroep liet toen weten dat het vanwege de centralisatie van de NPO en ‘mediawettelijke bepalingen’ niet langer rendabel is om het pand aan te houden. Ook de AvroTros is terug naar Hilversum.

In de omroepwereld wordt verbaasd gereageerd op daar nog niet met de betrokken redacties gedeelde nieuws. Vooravond-presentator Renze Klamer zegt op Twitter nog niet op de hoogte zijn geweest van de geplande verhuizing van de uitzendplek van zijn programma. Dieuwke Wynia, lange tijd eindredacteur van De Wereld Draait Door, vindt het vertrek zonde: “We hebben met DWDD enorm ons best gedaan om in Amsterdam te blijven nadat we Studio Plantage (naast Artis, red.) moesten verlaten.”

Lang niet iedereen is in mineur. De in Deventer woonachtige schrijver Özcan Akyol, dikwijls uitgenodigd aan diverse talkshowtafels, ziet voordelen: ‘Dat scheelt een half uur rijden!’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden