Talitha Muusse presenteert laatste uitzending Op1 op zondag niet

Talitha Muusse zal zondagavond de voorlopig laatste uitzending van Op1 op zondag niet presenteren. Op Instagram schrijft Muusse dat omroep KRO-NCRV ‘voorwaarden stelde’ aan haar optreden, en dat dit haar ‘journalistieke vrijheid in de weg’ staat.

Roelf Jan Duin
Talitha Muusse. Beeld Brunopress
Talitha Muusse.Beeld Brunopress

‘De KRO-NCRV heeft voorwaarden gesteld aan mijn optreden die botsen met mijn professionele en persoonlijke waarden, zoals de eis om niet meer mee te mogen praten tijdens politieke gesprekken aan tafel,’ schrijft Muusse zondag op Instagram. ‘Ik ben bij de omroep en Op1 gevraagd op basis van mijn maatschappelijke activistische profiel. En ik heb bij aanvang aangegeven mijn rol als presentator te gaan combineren met mijn rol als opiniemaker en ondernemer. Binnen de voorwaarden die nu gesteld worden is deze combinatie van activiteiten toch niet mogelijk helaas.’ Daarom heeft Muusse zondag, enkele uren voor aanvang van de uitzending, de handdoek in de ring gegooid.

WNL-baas Bert Huisjes, die namens de omroepen de woordvoering doet van Op1, noemt het ‘niet leuk’ dat de redactie zo kort voor de uitzending voor een voldongen feit is gesteld. “Maar de rollen van opiniemaker, activiste en presentatrice knelden al langer bij haar.” Mogelijk dat er ter elfder ure nog een vervanger komt, anders presenteert Kockelmann zondagavond in zijn eentje.

De KRO-NCRV laat weten het te betreuren dat Talitha Muusse de laatste uitzending van de talkshow Op1 zondagavond niet presenteert. Het voortijdig stoppen van Muusse is volgens de omroep wel in goed overleg verlopen. ‘We hebben besloten dat gelet op haar politieke activiteiten van de afgelopen dagen, de rol van presentator bij Op1 niet meer passend voor haar is,’ meldt de omroep weten in een persbericht. Eerder deze week riep de presentatrice haar volgers op Twitter op om naar Den Haag te komen om daar na te praten over onder andere het debat over de ‘verkenningschaos’ en ‘Omtzigtgate’. Daarvoor kreeg ze veel steun, maar ook kritiek.

Vorige maand werd bekend gemaakt dat de zondagse uitzending van Op1, die sinds januari gepresenteerd wordt door Kockelmann en Muusse, zou stoppen. Toen werd de mogelijkheid nog wel opengehouden dat het duo elders wel zou doorgaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden