Tafel der Saamhorigheid moet wijken voor terrasseizoen

De Tafel der Saamhorigheid, een kunstwerk gemaakt van hout uit alle zeven stadsdelen, is dinsdag deels doorgezaagd. Het kunstwerk moest wijken vanwege de start van het terrasseizoen.

Imke Stout
De tafel is gemaakt ter ere van het Bevrijdingsfestival Beeld Stadshout
De tafel is gemaakt ter ere van het BevrijdingsfestivalBeeld Stadshout

Het kunstwerk heeft op meerdere plaatsen in de stad gestaan waaronder het Westerpark en Noordelijke IJ-oever. Tot twee keer toe sierde de tafel tijdens Bevrijdingsdag ook de Dam. Het kunstwerk was op het laatst aan de Reguliersdwarsstraat te bewonderen.

Maar met het terrasseizoen voor de deur, stond de tafel in de weg in de uitgaansstraat. Zoals afgesproken in een contract met de ondernemersvereniging van de Reguliersdwarsstraat zou de tafel dan ook verplaatst moeten worden.

Heftruck
Stichting Stadshout, een organisatie die hout een nieuwe bestemming geeft, had echter nog geen nieuwe locatie gevonden voor de tafel. Bovendien is het verplaatsen van de tafel een hele operatie."Normaal zijn we met een man of vijf en gebruiken we een hijskraan en een heftruck," aldus Crisow von Schultz, oprichter van de stichting en maker van Amsterdams meubilair.

De stichting had naar eigen zeggen niet genoeg tijd om verplaatsing van de tafel te regelen. Het tafelblad was met een oppervlakte van 13 vierkante meter te groot om mee te kunnen nemen en dus besloot de stichting het blad door te zagen.

Kleine tafeltjes
Kunstenaar Arne Hendriks, ontwerper van het werk, vindt het niet zo erg dat de tafel is doorgezaagd. "De tafel moest uit de straat. Het mooie van hout is dat je het kan repareren. Nu is het misschien tijd dat de tafel iets anders wordt, zoals meerdere kleine tafeltjes. Het zou leuk zijn als mensen mee gaan denken over wat er nu met het hout gaat gebeuren", zegt Hendriks.

De tafel, die gemaakt is van hout afkomstig uit bomen van de zeven stadsdelen, staat momenteel opgeslagen. Donderdag wordt de tafel door Von Schultz geïnspecteerd. De balken moeten in elk geval worden vernieuwd, maar de stoelen zijn wel nog intact.

Net als Hendriks denkt ook Stichting Stadshout erover om het hout te verzagen tot kleine tafels. De tafels worden dan naar de verschillende stadsdelen geretourneerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden