Taco Dibbits nieuwe directeur Rijksmuseum

Taco Dibbits wordt de nieuwe directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Hij volgt per 15 juli 2016 Wim Pijbes op.

ANP
Taco Dibbits Beeld RVDA
Taco DibbitsBeeld RVDA

Dibbits (1968) is kunsthistoricus en studeerde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en aan de Britse University of Cambridge. Hij werkt sinds 2002 in het Rijks, eerst als conservator 17e-eeuwse schilderkunst, later als hoofd beeldende kunst. In 2008 ging hij als directeur collecties aan de slag. Voordat hij bij het Rijksmuseum begon, werkte hij als directeur van de afdeling Oude Meesters bij Christie's in Londen.

De Raad van Toezicht van het Rijksmuseum heeft Dibbits benoemd tot nieuwe hoofddirecteur. Hij heeft volgens het museum een centrale rol gespeeld bij de inrichting en presentatie van het vernieuwde museum, dat na een grondige renovatie in 2013 weer de deuren opende.

Boegbeeld
Volgens Jaap de Hoop Scheffer, voorzitter van de Raad van Toezicht, is Dibbits al een boegbeeld van het museum. "Vanuit de inhoud gedreven is Taco bij uitstek in staat verder vorm te geven aan de voortgang van het proces van vernieuwing en ontwikkeling, noodzakelijk om de bezoeker van het museum steeds weer te inspireren en te verbazen."

Minister Jet Bussemaker van Cultuur zei maandag in een reactie op de benoeming: "De nieuwe directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, Taco Dibbits, wil zoveel mogelijk mensen, zowel kinderen als volwassenen, nieuwsgierig maken naar kunst en van kunst laten genieten. Dat streven juich ik van harte toe."

"Ik ben enthousiast over de keuze voor Dibbits. Met de aankoop van Marten en Oopjen heb ik hem goed leren kennen. Ik waardeer zijn vakkennis. Ook bijt hij zich met passie vast in dossiers."

De portretten van Marten Soolmans en en Oopjen Coppit werden in 1634 geschilderd door Rembrandt. De doeken zijn vanaf 2 juli drie maanden te zien in het Rijksmuseum, op een ereplaats naast de Nachtwacht. Daarna worden ze gerestaureerd en zijn ze beurtelings te zien in het Louvre in Parijs en in het Rijks.

'Museum van en voor iedereen'
Taco Dibbits over zijn benoeming in een persbericht: "Het Rijksmuseum is één van de mooiste musea in de wereld, het is daarom fantastisch om er leiding aan te mogen geven. De schatten van het museum hebben volgens mij de kracht te verbinden. Het is een museum van en voor iedereen."

Wim Pijbes is verheugd over de benoeming van Dibbits als zijn opvolger. "Het Rijksmuseum straalt en dat is mede de verdienste van Taco. Ik ben daarom verheugd dat hij de nieuwe hoofddirecteur is geworden."

15 juli 2016 vertrekt Pijbes als directeur van het Rijksmuseum. Hij zal leiding gaan geven aan museum Voorlinden in Wassenaar.

'Rijksmuseum kan het best met minder subsidie doen'

De PvdA en de VVD vinden dat het Rijksmuseum best minder subsidie mag krijgen, zo werd maandag ook bekend. Lees het volledige verhaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden