Taalunie neemt de spelling weer op de schop

NIJMEGEN - De Nederlandse Taalunie begint volgend jaar met de voorbereidingen van nieuwe spellingsregels, die in 2015 verschijnen. In dat jaar komt de nieuwe versie van de Woordenlijst Nederlandse Taal uit, beter bekend als het Groene Boekje.

Taalkundige Anneke Neijt van de Radboud Universiteit in Nijmegen hoopt dat aanpassingen de huidige spelling eenvoudiger zullen maken en beter uit te leggen. ''Het gebruiken van de tussenklank zoals de tussen-n en de tussen-s is sinds de vorige aanpassing nauwelijks uit te leggen voor docenten. Ook is er een zekere willekeur in het gebruik van de c in een woord als insect, terwijl in elektriciteit de k is gehandhaafd. Ik zou zeggen: maak een keuze en hou je aan de gekozen systematiek'', aldus de professor, die woensdagavond ook weer figureert als jurylid van het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

De taalkundige hoopt dat de Taalunie zo veel mogelijk de openbaarheid zoekt bij het vragen om adviezen. ''We moeten meertalige wereldburgers worden, maar we houden onze eigen taal. En als je veranderingen aanbrengt die niet uit te leggen zijn op school, is dat vragen om ongelukken. Zoals tien jaar geleden in de jongste versie van het Groene Boekje ineens de ae in woorden als preses verdween. Dat was voor iedereen een complete verrassing.''

Volgens Neijt is het Groot Dictee, geschreven door Gerrit Komrij, heel moeilijk. ''De jury heeft zelf ook heel veel op moeten zoeken in het Groene Boekje.'' Het proza lijkt niet op dat van vorig jaar, toen deskundigen het maken van de oefening betitelden als ''een gokspelletje.'' ''Voor dit dictee is een goed taalgevoel nodig, goede algemene ontwikkeling, kennis van taalstructuren en een uitgebreide woordenkennis. En natuurlijk blijft er altijd wel een gokelement in zitten, er zijn elk jaar verrassingen'', zegt Neijt die niets wil verklappen over de inhoud. (ANP)

De laatste editie van het Groene Boekje. Foto ANP Beeld
De laatste editie van het Groene Boekje. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden