PlusFilmrecensie

Synchronic: film over tijdreizen blijft verrassend eentonig

Elise van Dam
null Beeld

Zelfontbranding, een slangenbeet op de tweede etage en een eeuwenoud zwaard; ambulanceverpleegkundigen en beste vrienden Steve en Dennis (Anthony Mackie en Jamie Dornan) komen een op z’n zachtst ­gezegd curieuze reeks doodsoorzaken en verwondingen tegen in de eerste scènes van Synchronic.

De bizarre incidenten blijken te herleiden naar een synthetische drug, die de gebruiker 7 minuten naar een andere tijd op dezelfde ­locatie transporteert. Wanneer Dennis’ dochter van zo’n tijdtrip niet terugkeert, ­besluit Steve, met zichzelf als proefkonijn, te experimenteren met de drug om zo een manier te vinden haar terug te halen.

Justin Benson en Aaron Moorhead werken al pakweg een decennium aan een eigenzinnig oeuvre. Films die horror en sciencefiction samenbrengen in een wereld vol met Lovecraftiaanse (vernoemd naar fantasy- en horrorschrijver Howard Phillips Lovecraft) dubbele bodems. Spelen met tijd is daarin een constante. In voorganger The Endless zitten personages vast in tijdlussen waar de een op reageert met zelf­destructieve waanzin en een ander met benevelde gelatenheid.

Het zijn films met rafelrandjes, die bulken van ambitie en creativiteit, onbeteugeld door financiële beperkingen. Het is de kracht, maar ook de valkuil van het duo. Het budget van Synchronic is voldoende opgeschroefd voor cgi (computer-generated imagery)-mammoeten, maar vergroot ook de gebreken uit. De film hinkt op te veel gedachtes en blijft daardoor frustrerend op de vlakte.

Mackie speelt een mooie rol als de door het leven gebutste Steve, die ­ondervindt dat tijdreizen voor een zwarte man een hachelijke aangelegenheid is. Helaas, zoals veel ­aspecten in de film worden de implicaties daarvan nooit volledig uitgediept. En dat geldt vooral voor het tijdreizen.

In Synchronic wordt gesproken over tijd als de groeven in een langspeelplaat. Ze zijn allemaal tegelijk aanwezig, het is maar net waar je de naald neerzet. Met een uitgangspunt dat zo’n intrigerend scala aan mogelijkheden opent, blijft de film verrassend eentonig en zelfs een tikkeltje voorspelbaar.

Synchronic

Regie Justin Benson en Aaron Moorhead
Met Anthony Mackie, Jamie Dornan, Alexia Ioannides
Te zien op dvd

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden