Video

Sunny Bergman peilt verkleed als Zwarte Piet reacties in Londens park

Na een uitspraak van de Raad van State lijkt de Pietendiscussie na vandaag weer even gesust, maar de nieuwe documentaire 'Zwart als roet' van Sunny Bergman legt het probleem rondom de discussie pijnlijk bloot. Verkleed als Zwarte Piet trok ze een Londens park in om reacties te peilen. Die waren niet mis.

Josien Wolthuizen

'Kijk ernaar', zegt een donkere man met een chocolade-exemplaar van Zwarte Piet in zijn hand. 'Ik heb toch geen lippen van hier naar hier.' Twee blanke mannen die door de Pieten wordt gevraagd of ze snoepgoed willen, vragen waarom de ze 'blacked up' zijn. 'Het lijkt op racisme.'

De reacties van de andere Londense parkbezoekers op de twee zwartgeschminkte pieten zijn niet veel anders. Ze reageren veelal geschokt en noemen het 'beledigend'.

Bergman liep tijdens de opnames per toeval acteur en activist Russell Brand tegen het lijf. Ook hij is niet te spreken over de Zwarte Pieten. 'Deze traditie ontmenselijkt etnische minderheden. Ik vind Nederland normaalgesproken een heel ontwikkeld land, dus deze traditie verbaast me.' Brand noemt het een 'colonial hangover'.

Bergman, die werd opgevoed door een Engelse moeder en voor wie Sinterklaastraditie en nostalgie daarom geen rol spelen, mengde zich vanaf het begin actief in de discussie. 'Zwarte Piet vertegenwoordigt voor mij een stereotype dat ik mijn kinderen niet wil meegeven.' Ze zag voor- en tegenstanders die diep werden geraakt door de discussie. In de documentaire gaat Bergman daarom op zoek naar de mechanismen die schuilgaan achter de gevoelige snaar die de Pietendiscussie raakt.

De documentaire 'Zwart als roet' wordt op 1 december om 20.25 uur uitgezonden op NPO2.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden