Update

Student stopt onderzoek met kip in Theaterschool na ontvoering

Kip Jip, die als experiment in de hal van de Amsterdamse Theaterschool zat, is terug naar een boerderij in Drenthe. Het dier werd maandagochtend ontvoerd; reden voor student Rick Busscher om te stoppen met zijn onderzoek.

Rick Busscher met de kip in de Theaterschool. Beeld Eigen foto
Rick Busscher met de kip in de Theaterschool.Beeld Eigen foto

De kip was onderdeel van een onderzoek van de tweedejaarsstudent Productie Podiumkunsten. Daarmee wilde hij een discussie over voedsel starten. Via een poll kon worden besloten of de kip eind van de week geslacht moest worden of niet.

Dat de discussie los is gekomen, werd wel duidelijk toen iemand van stichting Comité Dierennoodhulp maandagmorgen de kip in een koffer ontvoerde, naar eigen zeggen om de kip te redden. 'Geen theater ten koste van een kip', meldde de vrouw die het dier meenam op een in het kippenhok achtergelaten briefje, vergezeld met een bakje vegetarische kipstukjes. Een baliemedewerkster alarmeerde de politie, waarna de vrouw staande kon worden gehouden op de Plantage Kerklaan. Zij is aangehouden.

Busscher werd na het voorval direct gebeld, de kip werd terugbezorgd op school. Vanwege de ophef besloot de student dat het genoeg was: de kip mocht terug naar zijn opa in Drenthe. 'Jip was bedoeld als trigger om de discussie aan te zwengelen. Dat is meer dan gelukt', zegt Busscher. De discussie wil hij dan ook graag voortzetten, maar de kip is niet meer nodig.

'Puur dierenmisbruik'
Ook stichting Comité Dierennoodhulp juicht het starten van een discussie toe, 'maar doe dat alleen niet over de rug van een dier'. 'Om mensen door stemgedrag te laten beslissen of een dier blijft leven of geslacht moet worden is puur dierenmisbruik', aldus de stichting in een verklaring.

Van de honderden mensen die op de poll stemden, vond 66 procent dat de kip gewoon mocht blijven leven.

Dit liet de vrouw achter nadat ze kip ontvoerde. Beeld Eigen foto
Dit liet de vrouw achter nadat ze kip ontvoerde.Beeld Eigen foto
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden